Annons

Att utvisa dessa ungdomar är en skam för Sverige

Den 9 juni hade jag den stora glädjen att få ta emot två nyblivna studenter. ”Den ljusnande framtid är vår!” skulle de kunna sjunga, men där fastnar en klump i halsen. Dessa killar har antagligen ingen ljusnande framtid. De måste nämligen inom sex månader ha skaffat sig ett fast jobb, annars utvisas de till Afghanistan.
Insändare • Publicerad 22 juni 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att utvisa dessa ungdomar är inte bara en skam för Sverige, det är slöseri med satsade resurser”, skriver Bodil Ragnarsson.
”Att utvisa dessa ungdomar är inte bara en skam för Sverige, det är slöseri med satsade resurser”, skriver Bodil Ragnarsson.Foto: Henrik Montgomery/TT

En av dem, som fick stipendium för särskilt goda prestationer, vill gå vidare med tekniska studier på universitetsnivå. Det får han inte för han har inte permanent uppehållstillstånd och han kan inte få uppehållstillstånd om han inte har skaffat sig ett fast jobb och han kan sannolikt inte skaffa sig ett fast jobb inom sex månader.

Under pandemin har svenska staten satsat enorma belopp på att stödja näringsliv, kultur, sport, utbildning, vård och omsorg med mera. Så la regeringen ett förslag som bland annat innebar att de ungdomar som tog studentexamen genom NGL (Nya gymnasielagen), skulle få tolv i stället för sex månader på sig att skaffa sig fast anställning.

Annons

Den 9 juni, samma dag som mina vänner tog studenten, gick riksdagen till omröstning. Det hängde på Centerpartiet. På Centerns hemsida står det: ”Vi vill ge kraft åt varje människa. Grunden i vår politik är alla människors frihet och lika värde. Vi tror på människors förmåga att bestämma över sina liv och skapa sin egen framtid. Det är så vi tillsammans får hela landet att växa.”

Man skulle alltså kunna tro att C skulle rösta ja. Det gjorde de inte! Obegripligt för mig och, tror jag, för många centerpartister.

Sverige har investerat i flera års studier för dessa nyblivna studenter. De står beredda att ge tillbaka till samhället. De vill jobba och betala skatt.

Att utvisa dessa ungdomar är inte bara en skam för Sverige, det är slöseri med satsade resurser. Nu återstår bara en lösning. Ge dessa ungdomar amnesti och låt dem bygga en framtid i Sverige.

Bodil Ragnarsson

”Sverige har investerat i flera års studier för dessa nyblivna studenter. De står beredda att ge tillbaka till samhället. De vill jobba och betala skatt.”
Annons
Annons
Annons
Annons