Annons

Bättre fallpreventiva åtgärder för äldre

En av de vanligaste orsakerna till att vi söker akuthjälp på sjukhus är fallolyckor. Människor i alla åldrar faller, men det är i synnerhet äldre personer (65+) som löper störst risk att råka ut för en höftfraktur.
Insändare • Publicerad 12 januari 2012

En av de vanligaste orsakerna till att vi söker akuthjälp på sjukhus är fallolyckor. Människor i alla åldrar faller, men det är i synnerhet äldre personer (65+) som löper störst risk att råka ut för en höftfraktur. I takt med att det procentuellt blir fler äldre i landet så ökar de samhällsekonomiska kostnaderna kraftigt för fallolyckor. Detta gäller även landstinget och kommunerna i Kronobergs län.

Den totala kostnaden i Sverige uppgick år 2010 till 22 miljarder kronor enligt en rapport som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) nyligen publicerat. Den totala kostnaden för fallolyckor är därmed högre än samhällskostnaderna för trafikolyckor! Motsvarande kostnad för kommuner och landsting i Kronoberg kan uppskattas till 350–400 miljoner kronor för år 2010! 1 090 äldre i länet fick sluten sjukhusvård till följd av en fallolycka i fjol. Det obetydligt mindre länet, Blekinge, hade endast 733 i samma åldersgrupp. Blekinge var också tidigt ute att starta fallpreventiva åtgärder för äldre.

Annons

Exceptionellt höga siffror uppvisar statistiken för äldre kvinnor boende i Uppvidinge och Alvesta kommuner. Mer än 40 äldre per 1 000 räknat erhöll sluten sjukhusvård till följd av fall enligt Patientregistret och MSB. Detta kan jämföras med den närliggande Blekingekommunen Olofström (18,6 per tusen).

En höftfraktur kan bli förödande på många sätt för en äldre person. De blir mindre rörliga och omkring 20 procent dör inom 12 månader efter frakturen.

Om inte trenden för allvarliga fallolyckor bryts kommer efterfrågan på vårdresurser för fallolyckor att fördubblas om några decennier säger de som är insatta.

Program för fallprevention är kostnadseffektivt, men mest betydelsefullt är att den skonar många från onödigt lidande, långvarig rehabilitering och sämre livskvalitet. Man talar mycket om behovet av kalcium och D-vitamin, men inte lika mycket som att äldre bör ges möjlighet att vistas mer utomhus. Det stimulerar hälsan allmänt och solen ger dessutom under sommarmånaderna tillräckligt med D-vitamin.

Balans- och styrketräning reducerar risken för höftfraktur med minst 20 procent. En annan effektiv hjälp är höftskyddsbyxan. Det finns numera kliniskt testade höftskyddsbyxor som är mjuka, sköna och bekväma att bära för äldre. Ett sådant skydd reducerar antalet höftfrakturer med 60 procent.

Hallands, Jönköpings och Sörmlands län är några landsting där man förskriver höftskyddsbyxa till äldre. Sörmland har som mål att halvera antalet höftfrakturer inom en femårsperiod med hjälp av bland annathöftskyddet.

Fler landsting och kommuner borde följa deras exempel.

ANDERS NYBERG

Med rötterna och generna i Mobergs Algutsboda

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons