GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bevara svensk historia: Ta bort Linné

Rasbiologi bör inte utgöra en del av Sveriges kulturarv. Det kan tyckas vara en självklarhet, men alarmerande nog är det en del av vår historia som Sverigedemokraterna uppenbarligen är högst ovilliga att lämna i sitt förflutna.
Insändare • Publicerad 21 juli 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debatten om Carl von Linné fortsätter. Den här gången skriver Alde Fermskog, Rebecca Arvidsson Schill, Sara Arvidsson Schill och Isa Claesson.
Debatten om Carl von Linné fortsätter. Den här gången skriver Alde Fermskog, Rebecca Arvidsson Schill, Sara Arvidsson Schill och Isa Claesson.Foto: Matilda Elfgaard

Sverigedemokraternas Pernilla Wikelund, Conny Lindahl och Christer Svensson skriver att ett borttagande av Linnéstatyn vore att radera historia. Då kan en fråga sig om Sverigedemokraterna på fullaste allvar tror att uppförandet av en staty är det enda sättet att kunna minnas historia. Inte har vi någon staty av Hitler i Linnéparken, men vi glömmer inte bort andra världskriget för det.

Det vi vill är det motsatta - att lyfta upp Linnés historia, granska den och se den för vad den verkligen är. Vi vill att skolungdomar ska få en komplett bild av Linné och vilken roll han har spelat inom såväl vetenskap som kultur och politik. För trots att det inte råder något tvivel om att Linné var en framstående vetenskapsman som uppnådde stora framsteg inom artklassificering var han likväl en föregångare inom rasbiologin. Precis som han delade in växter och djur i olika arter skrev han också texter om de fyra olika “människoraserna.”

Ofta ursäktas Linnés åsikter med argument såsom att han var “en man av sin tid.” Detta är direkt falskt, då han verkade på 1700-talet och således var en pionjärer inom området. Det var bland annat hans texter som inspirerade till och lade grunden för ytterligare efterforskningar under rasbiologins blomstringstid runt sekelskiftet 1800-1900. Han skapade stereotypiska bilder av mänsklighetens påstådda olika ”raser”, som under 1800-talet placerades in i hierarkiska system och spreds via kommersiella produkter och i skolmaterial som en allmänt vedertagen sanning.

Det var dessa antaganden som användes för att rättfärdiga kolonisering och exploatering av icke-vita människor och utomeuropeiska kulturer, och som föga förvånande lämnar spår i även dagens samhälle i form av fördomar och stereotyper som appliceras på personer med olika ursprung och utseende. Ett exempel är bilden av den ”farliga” svarta mannen, vilken rättfärdigar våld riktat mot denna grupp. George Floyds död i Minneapolis i maj är bara ett av många exempel på de fruktansvärda konsekvenser som dessa föreställningar leder till.

Vidare frågar sig Sverigedemokraterna upprepade gånger hur en utebliven staty på något sätt skulle kunna minska rasism i samhället. Vad Sverigedemokraterna inte tycks förstå är faktumet att uppförandet av en staty av en rasbiolog och att omge den av blommor och dekorationer är en rasistisk handling i sig. Oavsett hur många växter Linné må ha upptäckt gör det inte honom till en person värd att fira.

Vad vi väljer att hylla och inte är en direkt reflektion av våra värderingar, och att vara tyst om Linnés roll i utvecklingen av rasbiologiska teorier och kolonialt tankesätt i sin helhet är ett aktivt val. Därför finner vi det högst osmakligt att Växjö stad väljer att identifiera sig med och stoltsera med sin koppling till Carl von Linné.

Vi vill att Linnébysten tas bort. Detta för att det skulle öppna en diskussion om problematiken i vår historieskrivning och öka medvetenheten kring Sveriges egen roll i bildandet av de rasistiska strukturer som idag är ett faktum i vårt samhälle.

På längre sikt vill vi också att Växjö kommun i allmänhet tänker över vilken bild de vill skapa av sig själva, och vad som är lämpligt att skryta om och inte. Det är dags att sluta skönmåla rasism.

Alde Fermskog, Rebecca Arvidsson Schill, Sara Arvidsson Schill, Isa Claesson, gymnasieelever i Växjö

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.