Annons

Biologisk mångfald kan inte importeras

Insändare • Publicerad 13 mars 2012
De senaste fem åren har antalet mjölkkor i länen minskat med 19 procent. Foto: Urban Nilsson
De senaste fem åren har antalet mjölkkor i länen minskat med 19 procent. Foto: Urban NilssonFoto: 

 Mjölkproduktionen i Kronobergs län ger alla som bor här färsk närproducerad mjölk. På köpet får vi ett vackert landskap med ängar och betesmarker som komplement till skogen.

Vi är många som uppskattar de öppna markerna med sina surrande humlor, mångfald av blommor och intensiva fågelkvitter.

Annons

En minskad mjölkproduktion hotar tyvärr dessa naturvärden. För även om vi är många som uppskattar dessa öppna gräsmarker är det nog få som skulle dyka upp på slåttergille och med lie göra mjölkkornas jobb. Och utvecklingen går tyvärr åt helt fel håll, både här och i många andra delar av landet.

De senaste tio åren har mängden mjölk som produceras i Kronobergs län minskat med nästan 17 procent. De senaste fem åren har antalet mjölkkor i länen minskat med 19 procent. Länsstyrelsen i Kronobergs är bekymrad över utvecklingen. I sin utvärdering av hur de nationella miljökvalitetsmålen uppnås i länet konstaterar länsstyrelsen att ett aktivt jordbruk är grunden för att behålla de natur- och kulturvärden som finns i odlingslandskapet och att företag med djurhållning behövs för att hålla landskapet öppet. Utan mjölkproduktionen växer landskapet igen och våra mest artrika naturtyper försvinner med korna.

Utvecklingen går åt fel håll i hela landet. En femtedel av Sveriges mjölkproduktion har försvunnit på 25 år. Naturvårdsverket oroas av effekterna på den biologiska mångfalden och pekar i en ny rapport på att många arter får svårt att överleva när stora arealer jordbruksmark har lagts ner i redan tidigare skogrika delar av Sverige. Variationen behövs. Utan de betande djuren kan vi inte uppnå miljömål som rör ett rikt odlingslandskap och biologisk mångfald.

Det är glädjande att man nu från myndighetshåll lyfter fram att en minskad svensk mjölkproduktion är ett problem ur miljöperspektiv.

Vi kan importera mjölk men vi kan inte importera positiv miljöpåverkan. Biologisk mångfald och ett rikt odlingslandskap behövs här, nu och i framtiden. Därför behövs det mjölkkor i hela Sverige, också här i Kronoberg.

ANNA-KARIN MODIN EDMAN

miljöexpert Svensk Mjölk

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons