Annons

Bygg ett nytt kapell

Jag vill uppmana Svenska kyrkan att bygga ett nytt kapell som ersättning för Sjösås nya kyrka i Viås.
Insändare • Publicerad 7 mars 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bild från dagen efter branden i Sjösås nya kyrka 2022.
Bild från dagen efter branden i Sjösås nya kyrka 2022.Foto: David Johansson

Alltsedan kyrkan i Viås brann i september 2022 har det diskuterats vad som ska hända. Kyrkan står nu som en ruin säkrad mot regn och nedrasande byggmaterial. För oss som ofta besöker kyrkogården och deltar i gudstjänster i Viås är det sorgligt att se ruinen och avsaknaden av det tidigare tornet som reste sig så majestätiskt och sågs vida omkring.

Sjösås nya kyrka var en kyrka byggd av bygdens folk och för oss som har våra rötter här, en fädernas kyrka. En del kan tycka att det inte behövs en kyrka för en liten by som Viås, men kyrkan har varit viktig inte enbart för Viås, utan också för alla andra byar i området. Det är en stor sorg att kyrkan inte finns längre, men det ger också en möjlighet att skapa något nytt för framtiden.

Annons

Försäkringspengar liksom en större gåva till kyrkan finns som medel för uppförande av något nytt. Det är viktigt att dessa pengar används just här för att skapa en ny kyrkobyggnad. Låt dem inte försvinna från bygden. Riv ruinen eller om möjligt använd någon del av de gamla kyrkoväggarna integrerad i ett nytt kapell för att knyta an till den tidigare kyrkan. Ett kapell designat för framtiden och som motsvarar dagens behov för gudstjänster, kyrkliga handlingar med mera.

Därför vill jag uppmana Svenska kyrkan:

• Bygg ett nytt kapell på platsen för den gamla kyrkan

• Använd försäkringspengarna för att skapa något nytt i bygden och för bygden

• Riv kyrkans ruin

Katrina Einarsson

”Sjösås nya kyrka var en kyrka byggd av bygdens folk och för oss som har våra rötter här, en fädernas kyrka.”
Annons
Annons
Annons
Annons