GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Domfälleskogen – en dold pärla

Domfälleskogen är en dold pärla för de flesta växjöbor, utom de som har den som skolskog eller för nära skogspromenader eller hundrastning.
Lars Olof Carlsson skriver om Domfälleskogen som en dold pärla.
Lars Olof Carlsson skriver om Domfälleskogen som en dold pärla.
Foto: Privat
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De många väl upptrampade stigarna tyder på att skogen används flitigt trots att den ligger inklämd mellan Norrleden, Hovshaga kyrkogård och västra delen av Norremarks industriområde. Domfälleskogen har två stora bronsåldersgravar (Domfälle Rör) belägna på två höjder, den ena inom kyrkogårdens område. Runt den andra finns ett trevligt skogsparti. I norr är det myrmark med fin typisk växtlighet hjortron, skvattram, rosling och mycket blåbär. Det finns en naturlig rundslinga genom området som nu avbryts av ett murbygge runt kyrkogården.

Hovshaga kyrkogård, Växjös egen skogskyrkogård, är så öppen för kontemplativa vandringar som en kyrkogård bör vara men i den långa stenmuren har bara två grindar och en öppning för en (temporär?) transportväg. Här behöver skyltas och göras en gångstig för att uppmuntra till vandring mellan de båda bronsåldersgravarna och runt i Domfälleskogen.

Förutom att Norrleden lägger en bullermatta över större delarna av området känns det som man är i en riktig skog. Förutom myrmarken behöver skogen skötas som en tätortsnära skog ska skötas.

Skogen närmast Norrleden, söder om Hovshaga kyrkogård ”hotas” av exploatering för bostadsbyggnad enligt Detaljplan ”Växjö 7:10 med flera (Hovsdal)”. Här liknar skogen mest produktionsskog. Där går en nygrusad gång-och cykelled och en skogsväg. Bullret från Norrleden och från närliggande verksamheter kräver särskild hänsyn vid bostadsbyggandet. Om det byggs bullerskydd här, förbättras kanske upplevelsen i hela Domfälleskogen. Oavsett om denna detaljplan antas, trots bullerproblem och närheten till industriområdet, bör de norra delarna (totalt cirka 20 hektar) avsättas som naturpark eller naturreservat för friluftsändamål. En rundslinga bör skyltas upp och förbättras med någon liten bro eller spång här och där. Ytterligare industrier eller bostäder får inte ta området i anspråk.

Lars Olof Carlsson, Naturskyddsföreningen i Växjö

"Förutom att Norrleden lägger en bullermatta över större delarna av området känns det som man är i en riktig skog. Förutom myrmarken behöver skogen skötas som en tätortsnära skog ska skötas."

Läs mer