Annons

Drömmarnas Trädgård – en spännande investering

På decemberfullmäktige fattades beslut i ett alldeles speciellt ärende, nämligen Drömmarnas Trädgård.
Insändare • Publicerad 16 december 2010

För kommunens del handlar det om ett långsiktigt åtagande att gå in och stötta skapandet av denna unika anläggning i Sånne, en besöksträdgård som ska bjuda på naturupplevelser i kombination med konst, musik, utställningar med mera.

Man kan naturligtvis alltid ställa sig frågan om kommunen, och ytterst dess skattebetalare, ska lägga pengar på ett sådant här projekt, och det är naturligtvis en fråga som vi socialdemokrater har ställt oss under hela projektets framtagande. Vi har ställt frågor, vi har varit kritiska till vissa förslag och vi har varit tydliga med att det måste finnas någon form av bortre gräns när kommunens stöd måste omprövas. Nu är vi förvissade om att det här är något bra för Växjö, dess medborgare och andra trädgårdsintresserade, och det av flera olika skäl.

Annons

För det första måste Växjö kommun i samverkan med övriga kommuner i Kronobergs län utveckla besöksnäringen. Vi har här en stor outnyttjad potential där just Drömmarnas Trädgård kan vara en viktig pusselbit. Om man frågar till exempel tyskar och holländare vad de efterfrågar när de beslutar om sin semester nämns ofta ord som tystnad och natur. Det kan kommunen tillsammans med Drömmarnas Trädgård erbjuda!

För det andra genomförs idag i Växjö kommun stora satsningar på idrott genom Arenastaden. Vi står till fullo bakom dessa beslut, som innebär mycket omfattande ekonomiska åtaganden för kommunen. Samtidigt måste vi konstatera att alla medborgare inte är idrottsintresserade, och att ett projekt som Drömmarnas Trädgård åtminstone delvis vänder sig till en annan målgrupp.

För det tredje ökar intresset för trädgård och odling. Det kan inte bara ses som ett fritidsintresse utan har också visat sig ha en stor betydelse i vård och rehabilitering. Vi utgår från att man har med sig tillgänglighetsaspekten i skapandet av trädgården.

Det är också imponerande att se de alla de namnkunniga personer som projektets initiativtagare, Kajsa Holst, har knutit till sig under arbetets gång. En av dessa är Lars Krantz, som är medskapare till både Rosendals Trädgård i Stockholm och Wij Trädgårdar i Ockelbo.

Socialdemokraterna i Växjö ser Drömmarnas trädgård som en spännande och bra investering för hela kommunen och vi kommer att följa projektet med stort intresse i framtiden.

CHARLOTTA SVANBERG (S)

ÅSA BJÖRKMARKER (S)

VÄXJÖ

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons