Annons

En mänsklig sjukförsäkring

När reglerna för sjukförsäkringen ändrades 2008 beskrevs det som en hi­storisk reform som skulle innebära att sjukskrivna kom tillbaka i jobb. I?stället blev det ett ordentligt misslyckande och medborgarnas misstro har ökat dramatiskt.
Insändare • Publicerad 28 juni 2014
Tomas Eneroth.
Tomas Eneroth.Foto: Riksdagen

Enligt en ny opinionsundersökning från Novus, på uppdrag av LO har 44 procent av svenskarna blivit mer negativt inställda till regeringen på grund av förändringarna i sjukförsäkringen. Endast nio procent har blivit mer positivt inställda. Bland dem som varit sjukskrivna är siffrorna än mer alarmerande. Bland den har hela 61 procent blivit mer negativ till regeringen, medan fyra procent har blivit mer positiva.

Inte så konstigt kanske när mer än 75?000 människor har utförsäkrats ur sjukförsäkringen. 70 procent av dem är kvinnor. I media har vi fått läsa om hur personer med svåra sjukdomar stängts av från sjukförsäkringen?–?inte för att de blivit friska, utan för att de passerat en administrativ tidsgräns.

Annons

Mer än hälften av dem som utförsäkrades visade sig i själva verket vara så sjuka att de kom tillbaka till sjukförsäkringen. De flesta andra finns i mer eller mindre passiva åtgärder på Arbetsförmedlingen. Få har erbjudits rehabilitering, däremot har många fått sin ekonomi raserad.

Av fackförbundet Kommunals utförsäkrade medlemmar förlorade drygt en tredjedel över 5?000 kronor i månaden. Man blir faktiskt inte friskare av att bli fattig.

Tidsgränser kan vara bra, men då bör de reglera att människor får insatser så att de faktiskt kan komma tillbaka till jobb. Många av dem som utförsäkrats ur sjukförsäkringen har inte ens fått erbjudande om rehabilitering.

Vi vill satsa på tidiga insatser för att förebygga sjukskrivningar, och en bra företagshälsovård. Det måste också finnas jobb att komma tillbaka till. Vi vill ha en aktiv näringspolitik och en bra arbetsmarknadsutbildning.

För att man ska kunna koncentrera sig på att bli frisk vill vi se till att människor har en ekonomisk trygghet under den tid det tar att komma tillbaka till jobb. Taket i sjukpenningen ska höjas så att de flesta faktiskt får ut 80 procent av sin inkomst om man blir sjuk, ersättningsnivån vara 80 procent under hela sjukskrivningsperioden och den bortre tidsgränsen ska tas bort.

Sverige behöver en mänsklig sjukförsäkring, som ger människor chans att komma tillbaka till jobb.

TOMAS ENEROTH

riksdagsledamot (S)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons