Annons

En nyhet från TT som alla borde lyssnat på

Nyheten var i korthet att 19 procent av svenskarna riskerar fattigdom eller social utestängning enligt EU:s statistik.
Insändare • Publicerad 6 november 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fler svenskar har dåligt med pengar, enligt Eurostat.
Fler svenskar har dåligt med pengar, enligt Eurostat.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige hör dessutom till ett av de få länder inom EU där fattigdomen ökar, enligt samma källa. Det är något som skett i det tysta märkligt nog. 1980 var den rika välfärdsstaten Sverige det mest jämlika landet i världshistorien.

Vad är det som hänt sedan 1980 när Sverige rasat, och rasar allt fortare nedför listan på världens mest jämlika länder?

Annons

En möjlig förklaring.

Ser man tillbaka 20 år innan 1980 var det de stora folkrörelsernas påverkan i politiken som vann gehör för ökad jämlikhet. Inte bara arbetarrörelsen, om nu någon tror det. Det fanns då också en stark liberal och frikyrklig rörelse, och inte minst nykterhetsrörelsen vars påverkan betydde lika mycket.

Idealistiskt men också vackert.

Arbetarrörelsens ideologi då gick som bekant ut på att beskatta de besuttna och stödja de egendomslösa. Håller man på så tillräckligt länge uppstår världshistoriens mest jämlika land. Det är inget större mysterium. Jämlikheten uppnås med politik, ingenting annat. Det var alltså massornas kamp mot kapitalägarna som lade grunden till ett jämlikt samhälle 1980.

Hur ändrades då Sverige under 40 år så mycket mot ökad ojämlikhet?

Det är bara att köra den tidigare ideologin baklänges. Det har gått ut på att sänka skatterna, framför allt på kapital, och minska på sådant som pensioner, socialförsäkringar och arbetslöshetsunderstöd vilket under de senaste fyrtio åren genomförts med pedantisk noggrannhet. Därför är det inte sensationellt att var femte person i Sverige lever i fattigdom.

Roland Tornhed

”Vad är det som hänt sedan 1980 när Sverige rasat, och rasar allt fortare nedför listan på världens mest jämlika länder?”
Annons
Annons
Annons
Annons