Annons

En röst på oppositionen – ett aktivt val av sämre säkerhet

Under början av året fick Alliansens politiker i Växjö svidande kritik av kommuninvånarna för att Värends räddningstjänst fick besparingskrav som skulle innebära kraftiga neddragningar av resurserna.
Insändare • Publicerad 19 augusti 2014
En röst på oppositionen­ ger inga pengar till Räddningstjänsten, skriver artikelförfattaren.
En röst på oppositionen­ ger inga pengar till Räddningstjänsten, skriver artikelförfattaren.Foto: Per-Erik Sandebäck

Berörda politiker insåg efter ett tag att kommuninvånarna hade rätt, sparkraven hade i hög grad äventyrat invånarnas säkerhet. I budgeten för de tre kommande åren förstärkte därför Alliansen räddningstjänstens budget, så befintliga resurser kan bibehållas.

Årligen räddar Värends räddningstjänst ett flertal liv genom att man vid larm om till exempel hjärtstopp är på plats före ambulansen och kan påbörja hjärtlungräddning med hjälp av hjärtstartare och syrgas.

Annons

Detta på grund av ambulansernas körsträcka eller att alla ambulanser ibland är upptagna.

För att det ska finnas rimliga chanser att rädda en person med hjärtinfarkt måste hjärtlung­räddning påbörjas inom några minuter.

När jag läste Växjöoppositionens budget trodde jag inte mina ögon. Oppositionen ger inte räddningstjänster en krona i förstärkning under de tre närmaste åren.

Konsekvensen blir givetvis att räddningstjänsten inte kan behålla nuvarande resurser vilket direkt slår mot kommuninvånarna. Tyvärr är det ingen överdrift att detta innebär att liv årligen kommer att gå till spillo för att räddningstjänstens­ resurser inte fanns på plats i väntan på ambulans.

För mig är det ofattbart hur man som oppositionspolitiker i Växjö kan bortse från de tusentals namnunderskrifter som Alliansen fick när de försökte strypa räddningstjänsten i början av året.

Dock är det allra värsta att de politiker som hela tiden säger sig värna om den lilla människan, väljer att lägga pengarna på det man tror ger mest politiska poäng och iskallt bortser från vad det kommer att kosta i människoliv.

Jag är övertygad att kommuninvånarna i Växjö är mer förståndiga än oppositionspolitikerna i denna fråga och lägger sin röst i kommande kommunalval där det finns bäst förutsättningar för att invånarnas säkerhet inte drastiskt ska försämras.

Ytterligare en väljare som bestämt sig

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons