Annons

Etniska generaliseringar av SD

Ukrainare som flyr undan bomberna behöver allt stöd. Och självklart är det tillfredsställande att Sverigedemokraterna plötsligt modifierar sin syn på flyende människor. Men det ter sig något märkligt när SD:s talesman Ludvig Aspling i en intervju hävdar att partiets tidigare påståenden att ”Sverige är fullt” nu ska uppfattas ”bildligt”.
Insändare • Publicerad 4 april 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ludvig Aspling, Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson.
Ludvig Aspling, Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson.Foto: Tommy Pedersen/TT

”Bildligt”? Man frågar sig hur förändringen har skett från ett ”bildligt” fullt Sverige till ett som nu är varken ”bildligt” eller bokstavligen fullt. Ännu en av Sverigedemokraternas språkliga krumbukter – Jimmie Åkesson bjöd nyligen på en annan då han menade att ”kontexten” fick avgöra hur han skulle välja mellan Putin och Biden.

Aspling är samtidigt noga med att denna generösare hållning till ukrainare ska ses som ett undantag. Personer från Afghanistan är något helt annat – där finns ”betydande kulturella skillnader som gör det svårt att passa in”. Vi som haft förmånen att få följa elever med ursprung i Afghanistan – liksom i Somalia och andra länder – fram till studentexamen och ut i yrkeslivet vet att Aspling har fel, av okunskap eller den illvilja som dikteras av partiintressen. Som så ofta är Sverigedemokraternas företrädare oförmögna att se individer bakom sådana etniska generaliseringar som går över i att en folkgrupp uppfattas som bättre än den andra. Och i slutänden i rasism.

Ulf Carlsson

Annons
Annons
Annons
Annons