Annons

Europas gråaste stad?

"Europas grönaste stad" står det vid infarten till Växjö. Kanske refererar det till de eländiga elsparkcyklarna?
Insändare • Publicerad 2 september 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjösjön.
Växjösjön.Foto: Filip Sjöfors

Nu vore det nog dags att uppdatera till något mer verklighetsnära. Ett stiliserat träd av grå betong, grenar av spretande rostiga armeringsjärn och prytt av en skylt: "Europas mest förtätade stad – vi hatar grönt".

Kvarteret Fabriken, längs Mörners väg och runt regementet, överallt tas grönytor bort. Detta går stick i stäv med forskningen som visar att naturlig skugga och grönska är nödvändigt för att kunna bo i framtida städer. Gamla hus rivs, områden förtätas och tomter bebyggs intill tomtgränserna av nya höga betonghus.

Annons

Kan tipsa om ett par fula, av stadens invånare (och djur) oanvända grönytor med sjönära utsikt. Tror de kallas "Strandbjörket" och "Linnéparken". Vore det inte vackert med en fond av 20-våningshus som visar upp domkyrkan i sin rätta prakt? Har för mig att ett byggbolag redan har ritningarna klara. Börja bygg bort allt grönt runt sjön och när vattnet är inramat i en vägg av förtätat bebyggelse, byter vi namn på staden till "Hus-sjö". Inget utrymme för vägar finns kvar mellan husen och sjöarna längre. Ingen hemsk trafik att reta sig på.

Nu kan politikerna och byggnadsnämnden gnugga händerna av glädje. Att inga har råd eller vill bo där är knappast deras problem. De har ju Europas mest förtätade gråa stad att vara stolta över! Efter detta borde lösningen på gamla kommunhuset vara enkel – riv och förtäta. Det finns säkerligen något grönt på innergården som måste bort.

PF

Annons
Annons
Annons
Annons