Annons

Fel om pensionspengar

Signaturen Pensionär missnöjd med lånet skäller friskt på Socialdemokraterna men har svårt att förklara varför pensionärer ska betala mer i skatt än löntagare med samma inkomst.
Insändare • Publicerad 11 augusti 2014

Skribenten hänvisar till att pensionärer har lägre bostads- och hushållskostnader, men glömmer uppenbarligen att pensionen redan från början är lägre än den lön man hade när man arbetade. Varför ska man därutöver betala högre skatt? Sverige är ensamma i världen om att låta pensionärer betala högre skatt än löntagare sedan Alliansen införde skatteklyftan.

Vi Socialdemokrater har protesterat mot detta och föreslagit att pensionärsskatten tas bort. Alliansen och Sverigedemokraterna är emot, de vill att det ska vara en skillnad i beskattning. Så skillnaderna är tydliga. Skribenten sprider därefter en vandringssägen om att Göran Persson skulle ha stulit 258 miljarder från pensionssystemet. Detta är naturligtvis helt fel. I samband med införandet av det nya pensionssystemet fördes ansvaret för förtidspensionerna och garantipensioner över från pensionssystemet till statsbudgeten. Därmed fördes också pengarna över till hela skattekollektivet, det var inte rimligt att enbart pensionärerna skulle bära kostnaderna. Med den anonyme skribentens lösning skulle pensionärerna fått bära kostnaderna för såväl förtidspensionerna, garantipensionerna och änkepensionerna det hade försämrat dagens pensioner ordentligt. Det har tack och lov inget parti i riksdagen föreslagit.

Tomas Eneroth (S)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons