Annons

Fokusera på varför det svämmar över

Att det regnar mycket ibland har vi ingen möjlighet att påverka. Därför är det viktigare att koncentrera oss på vad som är orsaken till att de stora vattenmängderna förorsakar så svåra översvämningar.
Insändare • Publicerad 30 juli 2012

För längre tillbaka regnade det också, men då fanns det en vattendriven kvarn och såg i varje vattendrag med vattenfall. Om kvarnen var belägen nedströms en sjö så hade kvarnägaren oftast uppdämningsrättighet i sjön för att på så sätt kunna spara vattnet i sjön för att till exempel kunna förlänga sågningsperioden efter vårflod, eller som nu, att det kom in i en ihållande regnperiod. Ovanstående åstadkom ett jämnare vattenflöde i nedströms liggande vattendrag. Sådana ackumuleringsmöjligheter finns inte i dag, men skulle vara möjligt att anordna för att få ett jämnare flöde och förhindra omfattande översvämningar som nuvarande i Emån.

En annan sak som påverkar är att nydikning i skogarna har förbjudits och de gamla dikena är igenslammade så där inte kan samlas något vatten. Ju mer tomma diken som finns före ett regnväder som då först fylls på, desto mindre vatten kommer då ut i de större vattendragen. Tänk vilka stora mängder vatten det skulle få plats i alla vattendrag om fördjupning vore tillåten, från det lilla diket till det stora vattendraget.

Annons

Vid liknande översvämningar som nuvarande i östra Götaland spolas massor av jord, lera, sand, grus med mera ut i vattendraget och lägger sig på botten där det är lugnvatten som till exempel i sjöar och i åar. Detta gör att botten blir högre och högre och till slut får det inte plats något vatten. Därför blir översvämningarna mer påtagliga ju närmare ut mot kusten vi kommer. Därför måste åtgärder vidtagas så att vattnet får plats i vattendragen och inte vid sidan om.

B Jonsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons