Annons

Fotbojan – den nye ordningsmannen

M presenterade den 22 oktober ett förslag där personer som väntar på deportation från Sverige ska bära fotboja. Liknande förslag lanserades redan 2008 av M, ett nytt botemedel i kampen mot ungdomskriminaliteten. Spektakulära förslag om registrering ges av ett ”liberalt” parti. I stater som Kina är redskap som dessa en tillgång men i Sverige? Menar M allvar med förslaget eller är det ett ja till Åkessons invit?
Insändare • Publicerad 3 november 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tanken på fotbojan är intressant och skrämmande, skriver Jonas Aronsson.
Tanken på fotbojan är intressant och skrämmande, skriver Jonas Aronsson.Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Tanken på fotbojan är intressant och skrämmande. Vad mer kan den användas till? Den skulle underlätta saker som beräkning av trångboddhet. Rosengren (M) uppger den 12/9 i Lokaltidningen Växjö att M vill genomföra en revidering av folkbokföringen för att komma åt kriminalitet och trångboddhet. Folkbokföringsinspektörer ska utföra hembesök för att helt sonika registrera antal personer på adressen. Med dagens teknik bör en uträkning kunna äga rum direkt vid dörrposten om kvadratmeterna är tillräckliga många eller inte.

I Växjö höjs allmännyttans hyror trots desperata rop om dispens. Den 23/9 läser jag i Smålandsposten om lägenheter som utses till prövningslägenheter som kan resultera med hyreshöjningar på mer än 30 procent. Lars Nordvall skriver i Smålandsposten den 26/10 i sin insändare om hur allmännyttans överskott går direkt in i den blågröna budgeten. Karskt sett ett osynligt skattepåslag för dem som bor där. De nya hyrorna med en moderat folkbokföring som reglerar trångboddheten går inte ihop. Pensionärer och ensamstående småbarnsföräldrar mäktar inte med höjningarna. För att förstå det krävs ett ganska minimalt förstånd med en mycket basal insikt om bostadssituationen i Växjö och Sverige.

Annons

Vill man i detta fall författa en nutida fars om samhällsutvecklingen får man inte slarva med slutstycket! Inför därför en generell fotboja för dem med svenskt personnummer. I första hand underlättar bojan folkbokföringspatrullernas arbete men kommer att komma till pass i framtida beräkningar och registreringar. För övrigt ska de som inte betalar de nya hyrorna hänvisas till allmosor och fattigstugor som uppfyller kraven för trångboddhet.

Jonas Aronsson

”Inför en generell fotboja för dem med svenskt personnummer. I första hand underlättar bojan folkbokföringspatrullernas arbete men kommer att komma till pass i framtida beräkningar och registreringar.”

Annons
Annons
Annons
Annons