Annons

Fransk kärnkraft klarar inte värmen

Enligt en artikel i Smålandsposten den 6 augusti så har Electricité de France (EDF) tvingats minska sin produktion vid flera kärnkraftverk på grund av värmen. Man kan därför inte släppa tillbaka det upphettade kylvattnet till bland annat närliggande floder.
Insändare • Publicerad 8 augusti 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När blir för varmt också i vårt land för att kunna släppa kylvattnet från våra kärnkraftverk? Den frågar ställer Börje Svensson.
När blir för varmt också i vårt land för att kunna släppa kylvattnet från våra kärnkraftverk? Den frågar ställer Börje Svensson.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ytterligare temperaturhöjning i mottagande vatten skulle skada växt- och djurlivet. Redan i maj meddelande EDF att 29 av Frankrikes 56 reaktorer var ur funktion och den samlade effekten bara hälften av vad den kunnat vara. Det krävs minst ett halvår av uppgradering innan full effekt uppnås. Den franska kärnkraften är med andra allt annat än leveranssäker!

Frågan är när det bli för varmt också i vårt land för att kunna släppa kylvattnet från våra kärnkraftverk? Enligt tv-inslag den 7 augusti från Tjärnö havslaboratorium så har havstempen där utanför ökat med hela fem grader på en kortare tid. För jordens klimat kvittar det om kärnkraften är så kallat koldioxidfri om den ändå värmer upp jorden med sitt kylvatten.

Annons

Värmeeffekten från våra kärnkraftverks utsläpp av upphettat kylvatten borde räknas om i koldioxidekvivalenter för att bli jämförbara med andra elproducenters.

Börje Svensson

”Värmeeffekten från våra kärnkraftverks utsläpp av upphettat kylvatten borde räknas om i koldioxidekvivalenter för att bli jämförbara med andra elproducenters.”
Annons
Annons
Annons
Annons