Annons

Gammal svensk kärnkraft opålitlig

I mitten av december 2022 stod hälften av sydsvensk kärnkraft stilla. Det är lika illa som i Frankrike där hälften står stilla bland annat på grund av sprickbildningar.
Insändare • Publicerad 13 januari 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Havsbaserade vindkraftverk i Lillgrund vindkraftpark utanför Bunkeflostrand söder om Öresundsbron,
Havsbaserade vindkraftverk i Lillgrund vindkraftpark utanför Bunkeflostrand söder om Öresundsbron,Foto: Johan Nilsson/TT

Ny kärnkraft tar minst 10 år att bygga. Olkiluoto3 i Finland har man nu väntat på i 17 år och möjligen blir det start i mars i år. Nederländerna plus Vattenfall bygger nu en av världens största havsvindparker och själva vindkraften betalar sig själv. Det enda staten behöver stå för är kabeln från parken till land. Om två år lär man vara uppe i en effekt motsvarande Sveriges största kärnkraftsreaktor och år 2030 räknar man med en effekt på 20 000 megawatt, långt mer än vad svensk kärnkraft någonsin varit uppe i.

Svenskt näringsliv vill att marknaden ska få styra och i nuläget och förmodligen 10 år framåt är havsbaserad vindkraft det billigaste och snabbaste för ny storskalig elproduktion. Skandal att Sveriges regering inte kan stå för kablar till havsvindkraftverk när man kan satsa 400 miljarder på ny kärnkraft som man ingenting vet om!

Börje Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons