Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ge Försäkringskassan direktiv, ministern

Sveriges socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi är ansvarig för att Försäkringskassans handläggning fungerar för dem som har rätt till det enligt vårt lands regelverk. De sjuka i vårt land är tyvärr en ofta misshandlad grupp av människor. Särskilt de som är långtidssjuka av en eller annan anledning. Vi hör dagligen om många som haft och skött ett arbete och sedan blir förda till vårt samhälles soptipp. Försäkringskassan är högst delaktig.
Stelbent regelverk och icke-fungerande handläggning. Så beskriver Per Gustafsson Försäkringskassan.
Stelbent regelverk och icke-fungerande handläggning. Så beskriver Per Gustafsson Försäkringskassan.
Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att Försäkringskassans handläggning var icke-fungerande redan före coronaepidemin, genom de regeringsdirektiv som driver sjuka människor ut i misär, är ett känt faktum. Många sjukskrivna i vårt land kan bekräfta myndighetens usla behandling genom egen erfarenhet. Se pågående serie om Försäkringskassan i Uppdrag granskning, SVT. Men bryr sig någon? Ministern? Myndighetens ledning?

En fråga ställs till nämnde minister i Rapport (SVT 21/3) angående hur Försäkringskassan nu bör sköta de återkommande fallen av långvarigt covidsjuka som drabbats av utförsäkring. Ministern svarar att det är svårt att göra undantag i regelverket.

Ja, det stelbenta regelverket har redan långt före coronatid, gett ovanstående miserabla följder för många som haft, men inte längre har, förtroende för Försäkringskassans regelverk. De blev avsidestagna på grund av egen sjukdom – och FK:s behandling av dem. Det är beklämmande med den bestraffning av sjuka som pågår medan allehanda skumrask pågår utan verkligt effektiva åtgärder.

I dag lever vi i en tid när mängder av regelverk, restriktioner och pandemilag ger besked om att det råder ett slags ”undantagstillstånd”. Vi blir alla undervisade om detta undantagstillstånd. Bör då inte ministern uppmärksamma detta och ge Försäkringskassan direktiv från regeringen som klargör detta som just kräver undantag? Och att tydliga justeringar i myndighetens regelverk är nödvändiga. Undantagstillstånd kräver undantag, ministern.

Hur vore det att lyssna på såväl läkare som de sjuka. Det är inte så underligt om misstroendet för de svenska myndigheterna ökar och förtroendet för regeringens styrningsförmåga minskar. Tiden rinner iväg.

Per Gustafsson, Vislanda

Hur vore det att lyssna på såväl läkare som de sjuka. Det är inte så underligt om misstroendet för de svenska myndigheterna ökar och förtroendet för regeringens styrningsförmåga minskar.

Läs mer