Annons

Gör något för klimatet – Gör något för global rättvisa

Insändare • Publicerad 9 oktober 2010

På söndag sker världens största klimatmanifestation med tema ”att göra något” – en arbetsdag för klimatet. Runt om i världen kommer människor att plantera träd, sätta upp solpaneler och ta cykeln i stället för bilen.

Problemet är att vi behöver ”gör något” hela året om, inte bara under en dag. Vad som behövs är en ändring av vår livsstil och hur vi tänker på miljön, klimatet och vår omvärld. Ungefär som klimatpiloterna och klimatidolerna måste vi ändra hur vi tänker så att vi kan göra klimatsmarta val i våra vardagar.

Annons

För att kunna gör dessa smarta val behöver vi kunskap.

Globalisering hyllas av många för att den skapar friare handel och ger större tillgång till kunskap och information. Nu finns kunskap tillgänglig för alla och det innebär att vi i västvärlden inte längre kan stoppa huvudet i sanden när det gäller miljöpåverkan och arbetsförhållanden kring de varor som vi handlar från andra delar av världen.

Ett bra exempel är vårt kaffedrickande. Kunskap om kaffeproduktionens miljöpåverkan och information om de arbetsförhållande som finns på kaffeplantagen har lett till att KRAV kaffe och FairTrade kaffe tar en ökande andel av marknaden. Detta visar att svenskar vill göra något för klimatet och för global rättvisa.

Men hur långt är vi villiga att gå? Vi är beroende av vårt kaffe, men vi är också beroende av andra saker som vi fortfarande blundar för. Jag tänker på vårt oljeberoende.

Billig olja och billig bensin har ett pris som vi vägrar att erkänna – ett pris i människoliv och klimatförstöring.

En av pristagare till årets Right Livelihood-pris är den nigerianske miljökämpen Nnimmo Bassey. Han har uppmärksammat de oljeutsläpp som länge har pågått i Nigeria och som är mycket större än vårens utsläpp i den mexikanska golfen.

Oljeutsläppen i Nigeria har lett till att människor tvingas att äta grödor odlade i åkrar förgiftade av olja och fisk som simmar i kontaminerat vatten. Medellivslängden har sjunkit till 40 år i regionen kring Nigerdeltans nätverk av ledningar, pumpstationer och oljeplattformar. Bör inte även denna information tillsammans med vår kunskap om klimatförändringar påverka våra val när det gäller användning av bensin, olja och oljebaserade produkter i vår vardag?

Tillbaka till söndagens klimatmanifestation? Lokala initiativ påverkar inte bara din närmiljö, den påverkar människors livsvillkor i andra länder. Gör något för klimatet på söndag, men låt det inte stanna där, låt det bli ett startskott för en varaktig ändring till ett mer klimatsmart sätt att tänka och leva. Då gör du något för klimatet och global rättvisa.

Cheryl Jones Fur (MP)

Regionspråkrör

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons