Annons

Hundbadplats på Hovshagabadet?

Hovshagabadet vid Helgasjön (Araby 2) försvinner som en officiell badplats och blir en hundbadplats om politikerna får bestämma! Är detta ett sent aprilskämt? Nej tyvärr inte!
Insändare • Publicerad 2 juni 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Thomas Klüft föreslår att man gör alla kommunala badplatser till gemensamhetsbad där barn och vuxna kan bada samtidigt som hundägaren kan låta sin hund bada med vissa restriktioner.Foto: Linda Eliasson

En tjänsteman har utrett denna fråga om en lämplig hundbadplats och har kommit fram till att Hovshagabadet (Araby 2) skulle vara lämplig. Kommunstyrelsen har behandlat frågan utan någon diskussion och beslut kommer att tas av kommunfullmäktige den 7/6.

Denna utredning har gjorts utan kontakt och samråd med Granebo samfällighet vars badplats ligger granne/ihop med Hovshagabadet.

Annons

På Granebo finns cirka 17 hushåll som på somrarna fylls med barn och barnbarn. De flesta är nere vid Granebo brygga och badar i badviken tillsammans med andra badande. Vid bryggan finns det ett antal motorbåtar och där utgår ofta kanotister och kajaker för sin båtfärd.

Denna vackra vik vid Helgasjöns strand har använts av barnfamiljer, främst då från Hovshaga! Barn och ungdomar cyklar ner till Hovshagabadet dagligen för att bada.

Badplatsen använts ofta för angöring av mindre motorbåtar som oftast kommer från motsatta sidan för att här få känna av kvällssolen. Kanoter och kajaker angör dagligen vid denna strand för att bada, vila och fika.

Då badet ligger inom ett naturområde så finns det också ett rikt djurliv som ibland syns vid strandkanten. Fågellivet är också stort som änder, måsar, storlom och gäss med flera.

Badviken använts av många ”äldre vuxna” som simmar längs strandlinjen mot Ryttartorpet och vänder för att sedan vila, sola, läsa och mysa på stranden.

Inget ont om hundägare! Men det finns också här några som hävdar sin rätt att endast hundar får bada på ett hundbad. Detta kommer att skapa stora problem då barnfamiljerna ska låta sina barn få bada och leka i vattnet.

Då säger utredaren att vi ska lära oss att bada tillsammans, barn och hundar. Jag har lärt mig och mina barn och barnbarn att inte gå nära främmande hundar. Detta måste också gälla i vattnet då barn är än mer sårbara.

Mitt förslag är att göra alla kommunala badplatser till gemensamhetsbad där barn och vuxna kan bada samtidigt som hundägaren kan låta sin hund bada med vissa restriktioner, som är:

• Hunden ska alltid vara kopplad

• Hunden badar vid sidan av platsen där flertalet människor badar

Annons

• Hundägaren tar upp efter hunden med sin bajspåse och låter inte hunden kissa överallt på badplatsen

• Hundägaren och andra badgäster visar varandra respekt och ömsesidigt förtroende så kommer inget att hända!

Till politikerna i fullmäktige vädjar jag om sunt förnuft när ni tar beslut om att utredningen remitteras tillbaka för samråd med Granebo och med badgäster från Hovshaga alternativt beslutar om att alla officiella badplatser i kommun har ett gemensamhetsbad enligt föreslagna regler.

Då förhindras ett ”krigsutbrott”, allergiker blir inte mer utsatta och med hänsyn till varandra så kan också en som är rädd för hundar bada!

Thomas Klüft, Granebobo

Annons
Annons
Annons
Annons