Annons

Hur ska skolresurserna fördelas i Växjö?

Nästa år kommer skollagen att ändras. Kommuner ska fördela resurser till förskolor och skolor efter barnens och elevernas olika behov och förutsättningar.
Insändare • Publicerad 12 december 2013
Foto: Lena Gunnarsson

Det gäller fördelningen av resurser såväl till de egna kommunala skolorna som till fristående skolor och andra skolor som kommunens elever går på. Skolor i socioekonomisk rika områden ska få kraftigt sänkta anslag vilket riskerar nedskärningar i personal, lokaler, skolböcker och bland annat få ännu större klasser. De utsatta områdena ska få mer resurser.

Hur ska kommuner fördela sina pengar och vilka områden betraktas som socioekonomiskt svaga? Ofta räknar man in hur hög arbetslösheten är bland föräldrar, om barnen är födda utomlands, och hur länge eleven har bott i Sverige. I Stockholm används tre faktorer, föräldrarnas utbildningsnivå, föräldrarnas lönenivå och om föräldrarna är födda i Sverige.

Annons

Hur kommer fördelningen att bli inom Växjö kommun? Jag antar att kommunen måste kartlägga alla föräldrars socioekonomiska status (utbildningsnivå, lönenivå och etnicitet) om det ska bli korrekt. Eller blir det en subjektiv bedömning av den socioekonomiska statusen i olika områden i kommunen. Man skulle kunna gissa att områden som till exempel. Högstorp, Sandsbro och Öjaby är förlorare och de kommer att få minskade anslag till sina skolor som därmed får dra ner ytterligare på sin verksamhet.

När det gäller friskolor så kan man anta att de elever som väljer dess skolor är övervägande elever till föräldrar med hög socioekonomiskt status. Det betyder med andra ord att de får mindre pengar och riskerar att gå i konkurs.

Hur stora skillnader talar vi om? Jag efterlyser en redovisning av hur Växjö kommun tänker differentiera resurserna. Jag har hört siffror från andra kommuner på 30-50 procent skillnad mellan olika skolor. Det är mycket!

Tänk att man skulle få höra en borgerlig skolminister kalla detta rättvist.

Peter

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons