Annons

Hyresrätter för alla plånböcker

Hyresrätter må vara dyra att bygga, men alltför sällan framhävs dess förtjänster som mycket väl uppväger hyresräkningen.
Insändare • Publicerad 16 december 2011

Den senaste tidens diskussion om hyresrätten har fått en märklig vändning. Det är precis som om hyresrätten är en boendeform med låg status. Man bör inte underskatta hyresrätten. Hyresrätter må vara dyra att bygga, men alltför sällan framhävs dess förtjänster som mycket väl uppväger hyresräkningen.

Vi är inte så få som mycket väl skulle kunna köpa hus eller lägenhet, men som av praktiska skäl föredrar hyresrätten för den service det innebär. Hyresbostäder har hittills varit en utmärkt hyresvärd som skött om sina fastigheter och vi har känt oss trygga i att inte behöva vare sig planera eller genomföra renoveringar, fastighetsskötsel och skötsel av grönytor. Vi lägger hellre våra pengar på en resa än på att lägga om taket på vårt hus. Vi sparar hellre för vår trygghet än för en ny spis. Vi investerar hellre vår tid i kulturella aktiviteter än att organisera en bostadsrättsförening. Och vi behöver inte oroa oss för räntesatser och avbetalningar.

Annons

För individen innebär tillgången till hyresrätten stor frihet och flexibilitet. Varför ska unga människor tidigt tvingas in i lånefällan innan de ens har bestämt sig var eller med vem de ska bo? Växjö är en attraktiv stad med stor befolkningstillväxt. Tillhandahåll välskötta hyresrätter så även unga människor gärna vill bosätta sig här. Varför ska äldre tvingas bo i svårskötta hus när de inte längre orkar för att det inte finns lägenheter att välja på? Och varför skulle människor med bättre inkomst automatiskt vilja bo i villa eller bostadsrätt? De kanske har jobb som innebär många flyttlass. Då kan det vara skönt att slippa sälja hus. Hyresrätten är faktiskt en del i den ofta lovordade valfriheten.

Hyresrätten har många fördelar även för den som söker samhällsekonomiska argument: här finns samordningsvinster och synergieffekter att hämta när den ovan nämnda servicen kan utföras storskaligt och inte för varje fastighetsägare för sig. I detta finns naturligtvis också miljöaspekter. Större upphandlingar besparar mycket pengar, resvägar och faktureringar. Gemensamma insatser i vatten- och energisnål hantering besparar oss många kronor och värnar miljön. Och ett omtänksamt kommunalt fastighetsbolag kan även på detta sätt räkna hem vinster. Det är mig därför en gåta varför det rasar ett ordkrig om hyresrätten. Kommunala bolag framstår som pengajägare och hyresgästföreningen som en olaglig intresseorganisation när de helt i demokratisk anda samlar namnunderskrifter. Istället bör alla värna hyresrätten för den fina boendeform den är.

B. Westphal

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons