GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

I framtiden kan vindkraftshajpen mycket väl avslöjas som en miljöskandal

“Vindkraft och invandring är för SD som röda skynken är för tjurar” skriver Kenneth Enelund i replik till mina tidigare insändare. Då jag för länge sedan passerat “bäst före-datum” är liknelsen med ilsken tjur en komplimang.
Replik • Publicerad 24 januari 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bo Hjalmarsson gillar inte vindkraft.
Bo Hjalmarsson gillar inte vindkraft.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Vind-“parken” (47 verk) som bullrar i min närhet är en förfärlig naturförstörelse med skövlade skogar för nätverket av breda vägar, uppställningsplatser för kranar och övrig service. Vad händer när verken tjänat ut? De cirka tusen ton tunga betongfundamenten innehåller cement. Ska de ligga kvar i all evighet? Vad göra med de 75 meter långa kemiskt uppbyggda kompositbladen? Grävas ner? Läggas i högar? Vingspetsarna far vid drift genom luften i cirka 300 kilometer i timmen i ur och skur. Materialet som med tiden nöts bort sprids över skogar, djur och folk. Passa er, ni grön-vänster-populister! I en framtid kan mycket väl vindkraftshajpen avslöjas som en miljöskandal.

Kärnkraften är inte ofarlig skriver Enelund. Nä, liksom mycken annan mänsklig verksamhet. 1975 brast en vattenkraftdamm i Kina, mer än 150 000 människor omkom. Vad händer om Trängslet-dammen i norra Dalarna brister?

Tjernobylolyckan skedde med en Sovjetkonstruerad reaktor, delvis avsedd för att producera vapenplutonium. Ingenjörerna skrev till Moskva att reaktorn var farlig. Ingen brydde sig. Femårsplanen var viktigare. En jättetsunamivåg, skapad av en 9-gradig havsjordbävning, dränkte kärnkraftverken i Fukushima.

Reaktorer som projekteras vid Ringhals är av generation 3+, mini-reaktorer (SMR), en vidareutveckling av befintlig teknik. Kanada räknar med att ha en sådan reaktor i drift 2028. Generation 4 med egenheten att kunna bränna sitt eget avfall kommer någon gång efter 2030.

YouTube är bra då det obarmhärtigt avslöjas vad makthavare sagt, till exempel om avveckling av kärnkraft.

Enelund påminner om arbetskraftsinvandringen efter kriget. Visst, jag vet då jag sommarjobbade i Olofström på 60-talet, där det producerades bilkarosser. Många jobbare med utländsk bakgrund slet hårt för usel lön i en hemsk industrimiljö. Men vad har det att göra med dagens invandrarkaos där klaner och kalifatliknande områden växer fram med brutal kriminalitet som bieffekt?

Våra åsikter går fortfarande isär, Enelund! Men härmed avslutas polemiken från min sida.

Bo Hjalmarsson, pensionären i YouTube-soffan

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.