Annons

In med mer medmänsklighet i samhället

Insändare • Publicerad 24 oktober 2012

 De senaste 10-20 åren har det skett en drastisk ökning av psykisk ohälsa i Sverige. Detta gäller även missbruk av alkohol och andra droger. Ungdomar har drabbats mest och i denna grupp har även självmordsfrekvensen ökat mycket.

Psykisk ohälsa väljer jag här att definiera som ett brett begrepp, från förhöjd stress under längre tid, livskriser i samband med skilsmässa och förlust av närstående till djupare depression och psykosproblematik. Det finns givetvis många andra tillstånd.

Annons

Någon gång under livet så drabbas väldigt många av någon form av psykisk ohälsa. Okunskapen är stor och fördomar frodas. Rädslan för personer med psykisk funktionsnedsättning är stor, men också för att man ska drabbas själv och uppfattas som ”knäpp”.

Vi har fått ett samhälle där krav på prestation i skola och arbetsliv är mycket hög. Detta gör generellt att stress och oro ökar.

De som är arbetslösa utsätts för hård press bland annat ekonomiskt genom att A-kassenivåerna har sänkts drastiskt Många som har erhållit sjukersättning har ”utförsäkrats” från Försäkringskassan för att de har bedömts som arbetskapabla. Stor del av dessa kan inte alls jobba på grund avderas fysiska eller psykiska handikapp.

Samtidigt sprids myten om ett utbrett sjukskrivningsfusk. Forskare har visat att sjukskrivningarna har minskat radikalt och att fusket inte alls har ökat.

Arbetslinjen hyllas, men hur mycket jobb finns det egentligen? Det är ett fåtal av de arbetslösa som har chans till ett lönearbete.

Gigantiska skattesänkningar, för medelklassen och höginkomsttagare, har skett samtidigt som en minskning av resurser till skola, vård och omsorg. Resurserna till Psykiatrin i Kronoberg har skurits ner radikalt trots att den psykiska ohälsan har ökat. Vad behövs?

Ovanstående betraktar jag som en del av och som konsekvenser av det som kallas den nya svenska modellen i motsats till den tidigare, som byggde på en starkare offentlig sektor.

Individualismen har tagit över och solidariteten har satts på undantag. För att vi i Sverige ska må bättre krävs:

In med omtanke och solidaritet!. Detta måste innebära höjda skatter för er i medelklassen och med höga inkomster. Ni mår väl också bäst av ett medmänskligare samhälle, eller?

HENRIK BJÖRSELL

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons