Annons

Inbromsning och filbyte i sjukhusfrågan

En klargörande uppfattning angående inriktningsbeslutet i regionfullmäktige om Växjö lasarett ger Gunnar Nordmark i Smålandsposten den 14 oktober: ”Det var få av oss som helt insåg då vi tog inriktningsbeslut om ett nytt akutsjukhus i Räppe”.
Insändare • Publicerad 9 november 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Gustafsson tycker det kan vara bra att dra lite bromsen angående det nya sjukhuset.
Per Gustafsson tycker det kan vara bra att dra lite bromsen angående det nya sjukhuset.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det är inte varje dag man läser ett sånt självrannsakande uttalande. Föregående dag, 13 oktober, läser vi angående sjukhuset: ”Eniga beslut i regionfullmäktige”. Ja, beslut är en sak, men eftertanke medan tid ges skadar sällan. När enigheten saknar nödvändig insikt är den inte till så mycket nytta för det allmänna bästa. Men – med inbromsning ges tid till både revidering och omvändelse. Det man i beslutsstunden inte såg i tid kan annars bli den stora kallduschen.

Ett av de stora hindren för inbromsning är prestigen som så lätt blir mer betydelsefull än verkliga fakta och behov. En annan är ”vinstkänslan”. Många argument har lagts fram i de båda riktningar som är aktuella. Och just därför är det läge att både bromsa och lägga sig i en annan, lugnare, fil. För detta är inte en fråga för politiska block att vinna eller förlora i. Människor hör inte med nödvändighet ihop med ett sådant block. När allt i denna tid trissas upp i hastighet – och blir politiskt överbelastat – är det definitivt läge att trycka på bromsen.

Annons

Den inbromsning, som kan vara svår när man nått upp i hastighet, och blivit målinriktad – samt fått tunnelseende med åtföljande frånvaro av ”split vision” – är möjlig att tillämpa i sjukhusfrågan. Men det krävs förutom inbromsning också ett filbyte. Ett slut på år- och datumfixering som så lätt blir alltför styrande. Det som gäller i fråga om sjukhusets vara eller inte vara i Växjö är knappast heller enbart en fråga för en mindre partipolitisk församling som regionfullmäktige. En majoritet i en liten politiskt vald församling kan mycket väl vara just så begränsad i kunskap och insikt om konsekvenser som Gunnar Nordmark ger uttryck för. Det ger möjlighet till ett lugnare tempo i en mycket komplex fråga. Den gäller många fler än ett tidsbegränsat regionfullmäktige.

Gå varsamt fram! Och ge detta besked till dem som blivit indragna i projektering och tempo och nu driver en linje med mycket pengar och många människor indragna. Alla vill säkert inte bromsa. Men bromsklossar kan vara till stor nytta.

Per Gustafsson, Vislanda

”Gå varsamt fram! Och ge detta besked till dem som blivit indragna i projektering och tempo och nu driver en linje med mycket pengar och många människor indragna.”
Annons
Annons
Annons
Annons