Annons

Inför fler karriärsteg inomkvinnodominerade yrken

Kommuner är kvinnodominerade arbetsplatser.
Insändare • Publicerad 11 augusti 2014

Generationer av politiker av olika kulörer har underlåtit att bygga upp fungerande former för kompetens- och löneutveckling just här, inom välfärdspolitikens kärnområden. Det vill vi i Folkpartiet ändra på! Högskoleutbildade yrkesgrupper som lärare, socionomer och sjuksköterskor har under en följd av år släpat efter lönemässigt i förhållande till traditionellt manliga yrken med ungefär lika lång yrkesutbildning. Vi liberaler vill bygga in fler karriärsteg för de tre kvinnodominerade akademikergrupperna. Nästa naturliga utvecklingssteg blir sedan att höja den formella utbildningskompetensen för obehörig personal inom skola, socialtjänst och omsorg.

Såväl män som kvinnor inom de kvinnodominerade, kommunala yrkena ska under de kommande åren få möjlighet att bli förstelärare, förstesjuksköterska eller förste socialsekreterare. Folkpartiet räknar med att på sikt ha uppnått en situation där var fjärde akademiker inom de tre välfärdsområdena har avancerat till en kvalificerad tjänst. Om vi folkpartister får som vi vill kommer den kommunala reformen att finansieras genom statsbidrag. I alla kommuner måste de anställda kunna växa kunskapsmässigt på samma sätt som de tillåts göra i det mans­dominerade näringslivet. Genom utbildning kan en fortsatt professionalisering av kommunala tjänster bli verklighet. Förstelärarreformen har redan genomförts av de flesta kommuner och ger 5 000 kronor per månad i lönelyft till den som får en kvalificerad tjänst. Endast några gamla trötta socialdemokratiska kommuner har hittills undvikit att genomföra kompetensreformen.

Annons

Vi folkpartister hoppas på att dessa kommuner till slut ångrar sig och bygger upp en fungerande­ karriärgång för alla de män och kvinnor som i dag arbetar i kvinnodominerade yrken.

Torgny Klasson

Kommunfullmäktigeledamot i Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons