Annons

Inför skoluniformer i skolan – fördelarna är många

Jag har läst en text i Smålandsposten (30 september) som är skriven av ledarskribenten Fredrik Haage. Texten heter ”Skoluniform på, tack” Den handlar om att en privatskola i Göteborg ska införa skoluniform. Fredrik Haage skriver i sin text att han står för skoluniform, för det ger jämlikhet, och jag håller med honom.
Insändare • Publicerad 2 december 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Felicia Trajcevski Reggentin tycker att det finns många fördelar med skoluniform.
Felicia Trajcevski Reggentin tycker att det finns många fördelar med skoluniform.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Att ha skoluniform i skolan är både billigare för föräldrarna och det tar kortare tid att välja kläderna på morgonen när du ska iväg till skolan. Det finns vissa elever som kollar på vilka märken du bär på kläderna och dömer dig utifrån detta. Det blir då en hets att köpa märkeskläder men det är inte alla som har råd med det. Det är klart att det inte är okej att döma en person från utsidan men det händer tyvärr ofta. Det finns många elever som inte har råd med märkeskläder och kan bli mobbade vilket kan leda till utstötning. Om man bara har skoluniform att välja på blir det enklare att välja kläder, för det finns inget annat val än att ta på skoluniformer. Detta gör att eleverna snabbare kan komma iväg på morgonen, vilket kan förebygga sen ankomst.

En grej jag dock inte tycker är så bra med skoluniform är att kläder framhäver en hel del av personen man är. Du har på dig olika kläder för olika dagar. Ifall jag till exempel är trött så brukar jag ta på mig en tjocktröja och mjukisbyxor. Ibland vill jag kanske snygga till mig, och då tar jag på mig lite finare kläder. Kläderna framhäver mitt humör. Det skulle inte bli lika tydligt ifall alla hade samma kläder. Alla skulle se likadana ut och det skulle knappt bli någon skillnad utseendemässigt.

Annons

Oftast består skoluniformer (till tjejer) av en kort kjol och en skjorta med en tjocktröja över. Killarna är tänkt att ha långbyxor med en skjorta eller en kortare byxa och en kortärmad pikétröja. Det är tänkt så att det ska finnas två uppsättningar av skoluniformer. Den ena (för tjejer) med kort kjol och skjorta för sommaren och en med långbyxor en skjorta och tjocktröja till vintern. Men det är många tjejer som inte känner sig bekväma i kjol, därför tycker jag att eleverna själva ska kunna bestämma om de ska ha på sig kjol eller långbyxor. Detsamma gäller för killar med kortbyxa och långbyxa. Det kan vara så att det är kallare ena dagen och då är det självklart att eleverna ska kunna ta på sig långbyxor.

Avslutningsvis så tycker jag att skoluniformer ska införas även på alla kommunala skolor, för det finns fler fördelar än nackdelar med skoluniform. Med skoluniform skulle många problem lösas, som exempelvis samhörighet i skolan för alla har på sig likadana kläder. Ingen kan dessutom dömas efter ifall man har märkeskläder eller inte. Jag anser att det bara finns positiva saker angående att införa skoluniform på skolorna runt om i Sverige.

Felicia Trajcevski Reggentin

”Jag anser att det bara finns positiva saker angående att införa skoluniform på skolorna runt om i Sverige.”
Annons
Annons
Annons
Annons