Annons

Inget samråd och inga svar

I vår insändare den 22 april ställde vi frågor om Växjö kommuns planerade vattenuttag ur sjön Örken och vad det kunde komma att innebära för bygden. Arton enkla frågor som ännu inte fått något svar. Och i VA-chefens replik i Smålandsposten den 3 maj fick vi inte heller svar på en enda av våra frågor.
Replik • Publicerad 6 maj 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debatten fortsätter om sjön Örken i Braås.
Debatten fortsätter om sjön Örken i Braås.Foto: LENA GUNNARSSON

I stället bjuds vi läsare på en redogörelse av hur samråd i största allmänhet ska gå till. Det där var inga nyheter för oss, men samtidigt en viktig information om hur det borde gå till.

Visst kan det tyckas konstigt att så många frågor finns kvar när Växjö kommun redan har skickat in 118 sidor text till länsstyrelsen om hur projektet skall genomföras. Ingen av de arton frågorna är besvarade i de handlingarna. Vi har läst dem.

Annons

Därför hoppas vi på nytt att få svar på vad detta kan betyda för bygden kring Örken och nedströms Mörrumsån. Mer än dubbelt så mycket vatten skall tas ur Örken mot vad som sker idag.

Två av frågorna kanske är viktigast till att börja med. Så tar vi resten senare:

1. Var finns det politiska beslutet att utreda och genomföra det förslag som nu presenteras?

2. Vilka andra lösningar har utretts och vad skulle de kosta i pengar och miljöproblem?

Bättre stämma i bäcken än i ån – även i den kommunala administrationen – och bevara vildmarkssjön Örken med dess fina kultur- och fritidsmiljö.

Vaccinerade mot diktatur och utan munskydd

”Visst kan det tyckas konstigt att så många frågor finns kvar när Växjö kommun redan har skickat in 118 sidor text till länsstyrelsen om hur projektet skall genomföras.”
Annons
Annons
Annons
Annons