Annons

Ins: Jord & skog ger goda exempel

Jag blir glad för varje ny Jord & Skog som dyker upp. Nu senast med exempel som stärker Kronobergs läns förmåga till självförsörjning exempelvis vid avspärrning.
Insändare • Publicerad 25 mars 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårens Jord&skog-tema låg som bilaga i Smålandsposten den 16 mars.
Vårens Jord&skog-tema låg som bilaga i Smålandsposten den 16 mars.

I Djura Nöbbele har familjen Ståhl satsat 25 miljoner kronor och hyser nu 220 mjölkkor. I Norrhult satsar familjen Ahl på 150 köttdjur och egen gårdsbutik med mera. Vi har också många ekologiska odlare som klarar sig utan importerad konstgödsel och konstgjorda kemiska bekämpningsmedel. Till detta kommer alla fritidsodlare som oftast kör ”ekologiskt”. Vi kan dessutom öka kolonilotts odlingen och odlingen av potatis som är ett fantastiskt livsmedel.

Genom att utnyttja hästgödsel kan man nå goda skördar utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Potatis kan lätt förvaras i kallkälllare i bostadshus eller jordkällare utan energitillskott. Vårt län har bra förutsättningar för havreodling som kan ersätta importerat ris. Havregrynsgröt kan också ersätta importerad cornflakes.

Annons

Ytterligare en underutnyttjad resurs i Kronobergs län är vitfisk från insjöfiske, vilket dessutom skulle förbättra tillståndet i sjöarna. Om vi satsar på biokolframställning skulle vi få gödsel till våra åkrar som därtill skulle fungera som koldioxidfälla.

Tack för Jord & Skog, en pärla enligt mitt sätt att se.

Börje Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons