Annons

Insändare av elever på Älghultskolan

Insändare • Publicerad 5 december 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Älghultskolan.
Älghultskolan.Foto: Arkivbild

Inga läxor efter skolan!

Jag tycker att man inte ska ha läxor eftersom det är mycket pressande nu med 4–5 läxor per vecka och jag tycker att man ska kunna vila hemma i stället för att man är trött efter skolan.

Enligt skolverket så har läxor väldigt låg effekt på vad elever lär sig, eftersom de lägger “onödig” press på oss elever att vi behöver göra massor hemma. Då är inte heller lärarna där att hjälpa oss och att diskutera med oss vilket som gör det väldigt svårt för oss att lära sig. Det finns också barn som inte har några föräldrar att hjälpa dem eller människor som inte kommer från Sverige som inte kan läsa eller skriva så det lärandet måste stanna i skolan.

Annons

Många elever tycker att läxor hemma är väldigt tråkigt och tar deras fritid ifrån dem. Med detta menar de alltså att läxor gör att de inte har tid att göra det de vill och att man ska sitta och räkna matte till exempel vilket som gör att det blir väldigt tråkigt och kan göra att vissa också tycker att skolan blir tråkig för saker som läxor.

En del anser att flera elever behöver öva till prov och behöver göra läxor hemma för att både visa sina föräldrar och för att lära sig hemma. Elever har oftast ingen tid att öva på prov eller läxförhör i skolan så då måste man kunna göra det hemma så att man lär sig samtidigt som man är hemma. Då får man utöka läxhjälpens tid eftersom efter skolan så är många elever trötta och då är det helt fruktansvärt att ge dem massor läxor och prov att öva på eftersom att de kommer inte lära sig något för att de är trötta och kan inte koncentrera sig på det de ska göra.

Så jag tycker att man inte ska ha läxor efter skolan för att man inte lär sig något eftersom att man är trött och att man ska vila hemma i stället för att göra läxor.

Leo Erlandsson

Minska hockeyplanens storlek

Jag vill att vi ska minska hockeyplanens storlek då den är alldeles för stor just nu. Mitt förslag är att förminska storleken till NHL:s storlek. En normal stor plan i Europa ligger på 200 x 100 ft (61 x 30,5 meter) medan NHL har 200 x 85 ft (25 x 61 meter).

Att minska planen kommer resultera i ett mer händelserikt spel där fysiskt spel kommer spela större roll för att man har en tajtare yta att komma förbi på. Mer händelserikt spel leder därefter till roligare matcher. Detta kan man se genom att kolla på NHL där det fysiska spelet är allt mer vanligt än om man tittar på matcher från Europa.

Med att minska planen så minskar man därmed pauserna mellan perioderna någon minut för att det är mindre att spola då man blir av med sex meter från långsida till långsida. Detta minskar därav tiden folk behöver vara i arenorna och det tjänar föreningen en gnutta pengar på för att man inte behöver hålla igång den så länge utan kan släcka ner snabbare.

Visst, det kanske kommer vara dyrt för föreningar och arenor att byta men ifall man kollar vad som händer ifall man gör det så kan jag tycka att det är värt det. Sedan så kan man ju spara pengar på så sätt att man inte behöva kyla ner lika mycket is fast arenan kommer man fortfarande behöva kyla ner fast isen där nedkylningen är än viktigare för att kunna spela så är det en mindre yta.

Man kanske även har större chans att komma till NHL då planen är densamma vilket gör det både lättare för “scoutar” men även för spelare att visa upp hur bra de spelar på planen som är likadan för NHL. Därav leder det till att NHL-lag ser vad spelare går för och vad man kan förvänta sig av dem.

Så vill ni se en förändring så tycker jag att vi byter planstorlek för att kunna få ett roligare men även mer händelserikt spel.

Annons

Hockeykille

Månadspeng till alla barn!

Barn ska egentligen ha cirka 350 kr i månaden enligt Nordea. Alla barn får inte det och det borde ändras genast. I dag så är det ungefär 60 procent av alla barn mellan 9 och 19 år som får månadspeng. Därför anser jag att alla barn ska få månadspeng.

Enligt Nordea får barn månadspeng när man är ungefär 12 år. Så om barnet får sina pengar kommer de ha mycket lättare för att ta hand om sin ekonomi när man blir vuxen. Om barnet får lära sig ta kontroll över sina pengar i denna ålder kommer de kunna ha mer pengar när de blir vuxna och hitta en strategi för hur man ska hålla i sina pengar.

Om barnet får månadspeng så kanske barnet kan köpa godis, någon accessoar som man velat ha länge men ens föräldrar tycker det är onödigt att köpa, lite julklappar eller födelsedagspresenter. Om man får det så kanske man lär sig att man inte ska slösa upp alla pengar och lära sig hur mycket saker är värt.

En del kanske tycker att det räcker med att barnen får de pengarna som kommer från barnbidraget. Med de pengarna så kan de göra vad de vill. Barnbidragen är det inte barnen som får för att det får man när man börjar på gymnasiet. Det är föräldrar som ger en pengar men man brukar inte få alla sina pengar som är i barnbidragen. Det tycker jag är fel.

Mitt förslag är att man kan ge sitt barn lite mer av sitt barnbidrag som månadspeng eller så kan man bara ge sitt barn lite pengar för att barn behöver någon gång lära sig att ta hand om sin egen ekonomi på ett rätt sätt. Därför ska absolut månadspeng införas till alla barn.

Vilma Silvander

Förbud mot energidryck!

I dag dricker barn alldeles för mycket energidryck trots att det är rekommenderat att köpa vid 15 år. Många barn dricker mer än en energidryck på en dag. Därför ska energidryck förbjudas!

För det första är det inte bra att barn dricker sånt när man är liten, för att koffeinet i energidrycken kan leda till sömnproblem. Enligt 1177 är barn känsligare än vad vuxna är. Många barn väger ofta mindre än vuxna och är inte vana att få i sig koffein.

För det andra så enligt livsmedelsverket så kan barn och tonåringar få fler negativa effekter av koffein än vuxna, till exempel hjärtklappning och huvudvärk. Jag tycker att det är helt fruktansvärt.

Annons

En del kanske tycker att man får mer energi och orkar med skolan och då somnar man ju inte på lektionerna. Men om man dricker det före en lektion så kan man få för mycket energi så man stör på lektionerna och inte kan sitta still. Om man dricker för mycket energidryck så kan man få hjärtklappning under en lektion och det är fruktansvärt och då kan det hända att man kan få för mycket hjärtklappning så kan man dö.

För de tredje så kostar det mycket pengar och till exempel en Nocco-burk kostar 30 kronor och om man köper två per dag så blir det 60 kronor. Om man köper det på ett år så blir det 21 900 kronor och för de pengarna kan man ju köpa mat eller göra något mycket roligare.

Eftersom energidryck påverkar hjärtklappning, sömnproblem, oro och ångest så måste detta förbjudas för barn under 15 år.

Arg elev på Älghultskolan i 7A

Älghultskolan måste finnas kvar!

Det har alltid funnits en diskussion inom kommunen om Älghultskolan ska läggas ner eller inte. Jag tycker att det är hemskt att detta förslag förs fram och att skolan har stor risk att läggas ner eftersom då finns det ingen framtid i kommunen. I nuläget finns det bara två högstadier i kommunen. Det är Älghultskolan och det är Åsedaskolan. Mellan högstadieskolorna skiljer det 24 kilometer.

Utan skolan skulle inga vilja bo här omkring, ingen skulle se någon framtid. När allas barn har jättelångt till en skola, varför skulle man då bo här? Det kommer också hindra en massa familjer från att flytta hit. Skola är nog en av de viktigaste faktorerna att en barnfamilj skulle flytta någonstans för att skolan är det som skapar barnens framtid.

Eleverna som går här har redan lärt känna alla som går och jobbar på skolan. När de har gjort det och sedan måste splittras är det jobbigt, särskilt när vi elever inte har något val. Om eleverna trivs här på Älghultskolan finns det chans att de inte trivs på en ny skola. Detta kan leda till sämre meritpoäng, eleverna mår mycket sämre eftersom de inte känner de nya eleverna eller lärarna.

Skolan kommer att vara dyr att hålla uppe anser en del politiker men om folk flyttar från den här kommunen kommer befolkningen att minska drastiskt. Det kommer inte påverka familjerna som flyttar in positivt om det ens kommer vilja flytta in folk utan en högstadieskola i närheten. Det innebär också mycket mindre pengar till kommunen för att det kommer finnas mindre folk som betalar skatt och då är det bättre att ha kvar skolan även om den kostar pengar för det blir dyrare om den läggs ner.

Det finns bara två högstadier i Uppvidinge kommun. Ett som ligger i Älghult och ett som ligger i Åseda. Åseda ligger inte nära Älghult, det skiljer 24 km enligt google maps. Alla som går på skolan kommer behöva åka väldigt långt jämfört om Älghultskolan finns kvar. Det kommer barn till Älghultskolan från två större skolor. Det är Lenhovdaskolan och Alstermoskolan. Bor man i Lenhovda kommer man inte åka till Åsedaskolan. Det kommer hända att man åker till skolor i Växjö. Går man där, vad hindrar en från att flytta till Växjö i stället för att bo kvar i Lenhovda? Samma sak med Alstermo. Då kommer man åka till Alsterbro, som är ett helt annat län. Vad hindrar en då från att flytta till Alsterbro eller till någon annan stad som har skola mycket närmare?

Jag ser verkligen inte varför Älghultskolan ska tas bort. Det både förstör framtiden i kommunen och kommer att göra så att många flyttar härifrån.

Annons

Elev i Älghultskolan

Mer idrott

I min skola i Uppvidinge kommun har vi bara idrott två gånger i veckan och det tycker jag är alldeles för lite.

Vi borde ha längre idrottslektioner eftersom Jesper Fritz har forskat och har fått fram att eleverna får bättre betyg om de har mer idrott och då kan de få bättre utbildning. Jesper Fritz är läkare och har forskat på att eleverna får bättre betyg om de har mer idrott. Undersökningen genomfördes år 2017 vid Lunds universitet.

Det är också bra att ha mer idrott för alla elever håller inte på med någon aktivitet på fritiden och då är det bra om de rör sig mer i skolan. Det kan leda till att de hittar något de tycker är roligt och börjar träna det på fritiden. Det är bra eftersom många barn rör sig mindre än vad de borde göra.

Många tycker att idrott inte är lika viktigt som kärnämnena så därför tycker de inte att man borde lägga mer lektionstid på idrott. Men i själva verket så är det minst lika viktigt att ha idrott som att ha kärnämnena eftersom att det är väldigt mycket ungdomar som sitter för mycket still.

Om man har mer idrott skulle eleverna bli piggare i skolan eftersom de får röra på sig mer och det kan leda till att de presterar bättre och att fler elever vill gå till skolan på morgonen.

Vi elever måste få ha mer idrott om vi ska prestera bättre i skolan och om vi presterar bättre och får bättre betyg kommer vi in på de gymnasiums vi vill gå på.

Kingen_bobbo4 on tt

Mer idrott på schemat

Jag går i en skola i Uppvidinge kommun där vi har två idrottslektioner i veckan. Jag tycker det är alldeles för litet.

Många barn sitter inne och spelar spel i stället för att vara ute och röra sig, så den enda stunden de rör sig på är på idrotten i skolan. 1177 säger att barn som rör sig mycket på en dag lär sig mer och det skulle leda till att eleverna kan få bättre betyg. Det gör så att de får en bra framtid med det jobbet de vill ha.

Annons

Man får mindre lektionstid i andra ämnen. Men man kan ha fler idrottslektioner i veckan fast kortare lektioner cirka 40 minuter.

Det är många elever som tycker om praktiska ämnen som idrott och slöjd. Om vi fick ha mer idrott i skolan så skulle vissa elever vara mer fokuserade på andra lektioner och kanske får högre närvaro för dom tycker det är roligare i skolan.

GE OSS MER IDROTT I SKOLAN!

Anonym

Mer idrott på schemat!

Nu har ungefär alla som går på högstadiet idrott två gånger i veckan ungefär en och en halv timme. Därför tycker jag att skolan ska anordna mer idrottslektioner på schemat! För att vi ska få röra på oss mer.

Ifall vi får mer idrott på schemat så kan fler elever koncentrera sig mer på lektionerna. 2016 forskade skolverket om att barn får bättre resultat om de rör på sig mer och kan lyckas bättre i sitt liv och får en bättre framtid.

Om vi får fler idrottslektioner innebär det att vi får röra på oss mer och rörelse är bra för hälsan. Folkhälsomyndigheterna rekommenderar att ett barn ska röra på sig 60 minuter per dag. Nu är många barn som väljer att sitta hemma och spela än att gå ut och rör på sig.

En del kanske tycker att man slösar lektionstid för att leka och röra på sig och att barnen inte ska slösa deras lektionstid på det. Men ifall vi lägger mer tid på idrott så kan vi fokusera bättre på de lektionerna vi måste sitta stilla.

Ifall vi rör oss mer så koncentrerar vi oss mer och det kan leda till bättre betyg. Det är därför vi ska ha mer idrott på schemat!

Elev på Älghultskolan

Ändra matvariationen

Annons

Jag tycker att matvariationen på Älghultsskolan är förfärlig, speciellt på fredagar då det bara är soppa. Det är ett sex veckors rullande matschema och det är 24 olika maträtter och 12 olika soppor. Det är två stycken olika varje fredag. På fredagar vill man ju ha lite finare mat som till exempel tacos, någon köttbit, hamburgare och pommes eller pizza.

Ändra matvariationen för om det är samma mat hela tiden så kommer eleverna inte vilja äta eftersom man kanske vill testa något nytt så att man i framtiden kanske kan lära sina egna barn att äta mer och ny mat.

Om eleverna inte äter så orkar de inte med skoldagen och kommer inte kunna fokusera under hela dagen och de kan bli arga och kommer inte få något gjort på alla sina lektioner och då kommer de att få underkänt i ämnena och då kommer de inte kunna söka jobb i framtiden. Lilla Aktuellt undersökning från 2016 visar att det är många barn som inte äter maten i skolan.

Men vi har ju haft den här maten och det har ju funkat och vi i köket på skolan har inte hört några klagomål av några elever. Men eleverna kanske inte vill just säga det till er för de kanske inte vill att ni ska känna att ni har gjort något dåligt och det funkar inte för alla påverkas av den som inte kan fokusera!

Ändra matvariationen för att eleverna ska äta och orka och fokusera under hela skoldagen och så att alla andra elever runt inte behöver störas av den som inte är fokuserad så att alla kan ha en bra skoldag.

Ralf Wallisson

Billigare ridskolor

Jag vill att det ska finnas billigare ridskolor för det är en stor sport som många tycker är roligt att hålla på med, därför väljer många just ridning. Kostnaden för vår klubb är junior 140 kronor för 50 minuters träningstid och senior är kostar 170 kronor för 50 minuter. Det är det jag menar, 170 kronor för 50 minuter är väldigt mycket. Jag tycker att man ska minska med 40–50 kronor. Om man får barnbidrag och sen rider en gång i veckan, då försvinner halva barnbidraget.

Det är ju med en sport som lockar många att bli intresserade, därför vill jag att de ska sänka priserna på dom flesta ridskolorna. För att om ridskolorna sänker sitt pris vill mer barn/vuxna rida. Jag tycker ridning är bra för man tänker på så mycket annat men i ett stall måste man till exempel hålla ordning, städa upp efter sig, vara försiktig och att ta ansvar över sig själv.

Men det är ju med en stor plats där man träffar många/nya människor och det är ju bra för att om man inte vill träffas hemma hos kompisar kan man ju bara träffas i ett stall och ha det roligt och träffa andra människor samtidigt.

En del tycker inte att man ska hålla på med sporten ridning, för det slösar på pengar och det finns bättre sporter. Och hästar är så äckliga för dom luktar. Hästar de bara bits. Jag tycker detta är idiotiskt för att alla sporter är sporter, även om man sitter på en häst och rider så är det med en sport. Människor tycker att hästen gör allt jobb men så är det verkligen inte, och ridning slösar lika mycket pengar som det gör med någon annan aktivitet. Hästar behöver inte bara vara äckliga och lukta illa men de kan även vara mysiga.

Annons

Jag tycker att ridskolor ska sänka sitt pris. Jag tycker även att alla som är intresserade av hästar ska prova på sporten ridning för den är en oerhört rolig sport. Ridning kostar en del pengar men det gör dom flesta sporter med och om man tycker om en sport tycker jag att man ska få hålla på med den. Men då behöver man billigare ridskolor.

Alva Hall

Annons
Annons
Annons
Annons