Annons

Insändare: ”Bygg en simhall i Lessebo”

Insändarskribenten tycker att Lessebo kommun borde prioritera om så att det går att bygga en simhall i Lessebo.
Insändare • Publicerad 18 december 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Översiktsbild över centrala Lessebo.
Översiktsbild över centrala Lessebo.Foto: Johan Nilsson/TT

Över 50 kommuner saknar en simhall enligt en kartläggning som SVT gjorde detta året, och Lessebo är en av dem. I flera år har kommunen haft problem med röda siffror när medborgare och andra pratar om deras barns simkunskaper. Alla skolor här har enligt läroplanen en skyldighet att anordna undervisning i simning.

“Jag hade önskat att vi hade haft en simhall, men då hade vi fått prioritera bort basverksamhet som skolor och förskolor. Då får vi vara glada för det vi har.” sa Angelica Karlsson (C), Kommunalrådet, i en intervju.

”Vi behöver faktiskt inte fem olika förskolor”
Annons

Hon sa även att kommunen inte har haft tillräckligt med pengar för att bygga en simhall. Men från min egen syn så tycker jag att de borde fokusera mer på utbildningen om simning än att bygga fler förskolor som tar upp väldigt mycket plats helt i onödan. Självklart är ju skolutbildningen också viktig för unga barn men vi behöver faktiskt inte fem olika förskolor.

Simning är en bra och viktig kunskap, men hur ska unga barn lära sig om vi inte har en egen simhall i vår kommun? Men som Angelica sa så är det dyrt. Dock kan vi medborgare hjälpa genom insamlingar, försäljningar, med mera. Det är ett kraftfullt sätt att samla in resurser och skapa en starkare känsla av gemenskap. Lessebo kan även samarbeta med andra kommuner i Kronoberg län av möjligheter till gemensamma finansieringsinitiativ vilket kan vara en strategi för att övervinna det ekonomiska hindret.

Genom kollektiv ansträngning från oss och med vårt engagemang så kan vår lilla by möjligtvis hitta några lösningar för att säkerställa att varje barn faktiskt kommer kunna ha tillgång till simundervisning och därigenom främja en hälsosammare samt tryggare framtid för samhället.

M.F.E Engman

Annons
Annons
Annons
Annons