Annons

Insändare: ”De stora sjukhusbyggenas tid är förbi”

Högspecialiserad vård till hemmet kan vara en lösning på för få vårdplatser, skriver Bengt Wellermark i en insändare.
Insändare • Publicerad 26 januari 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centrallasarettet i Växjö,.
Centrallasarettet i Växjö,.Foto: Jonas Engman

Nu flyttar även den högspecialiserade vården till hemmet, så kallad ”Hotel at Home”. Utvecklingen inom akutvården i Stockholm, Göteborg och Malmö drivs nu huvudsakligen av att kunna erbjuda högspecialiserad vård även i hemmet.

Vårdverksamheten flyttar med andra ord hem till patientens bostad och med assistans av mobila vårdteam inklusive läkare – oftast fysiskt på plats dagligen – och digitalisering för övervakning och kommunikation. Patienter som ofta först vårdas på sjukhusavdelning kan flyttas hem betydligt snabbare men sjukhuset behåller ansvaret för patienten. I vissa fall kan slutna vården på sjukhus helt undvaras.

”Att som patient kunna välja denna vårdform är i många fall ett steg i rätt riktning mot ökad livskvalitet.”
Annons

Att som patient kunna välja denna vårdform är i många fall ett steg i rätt riktning mot ökad livskvalitet. Också för samhället och vården utgör de ekonomiska fördelar att delvis överföra den kostsamma hotellfunktionen till bostaden betydande. Ur pandemi- och smittosynpunkt finns naturligtvis också givna fördelar att minimera sjukhusets smittodrivna miljöer.

Inom Region Kronoberg bedrivs nu flera utvecklingsprojekt med etikett Personcentrering och Digifysisk vård. Mobila team inom akutvård och satsning på Hotel at Home borde också ha sin givna plats inom den ramen för att möta framtida utmaningar. Idag har vården i regionen för få vårdplatser. Det kan Hotel at Home också råda bot på. De stora sjukhusbyggenas tid är förbi.

Bengt Wellermark

Annons
Annons
Annons
Annons