Annons

Insändare: ”Det är inte okej att den lämnas åt sitt öde och tillåts förfalla”

”Ska vår fina simhall bli den tredje byggnaden som lämnas åt sitt öde i åravis?”, frågar sig Margareta Ambré i Växjö.
Insändare • Publicerad 12 mars 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Simhallen i Växjö.
Simhallen i Växjö.Foto: Jonas Engman

Växjö simhall är en av de finaste byggnader vi har i Växjö. Upplyst och med sitt läge vid sjön är det få byggnader som kan mäta sig med den.

Arkitektritad och avsedd till att vara just en simhall.

Annons

Med sitt höga besöksantal (450 000 per år) är den också en mycket omtyckt byggnad. Många Växjöbor önskar behålla byggnaden till det ändamål den är skapad för. Många känner stolthet över dess vackra exteriör.

Mycket föredömligt köper kommunen intilliggande tomt för att möjliggöra tillbyggnad. Vad som därefter sker har man mycket svårt att förstå.

Utan några planer för vad den nyköpta tomten eller den vackra simhallen ska användas till beslutar man att den ska flyttas till Bäckaslöv. Hur är detta möjligt?

I Växjö finns sedan gammalt en tradition av att riva gamla byggnader istället för att renovera. Detta skapar en själlös stad utan förankring i det gamla. Motsatsen ser vi i grannstaden Kalmar som har en gammal fin stadskärna med mycket stor charm.

Låt oss få behålla simhallen där den är. Byggnaden är designad för att vara en simhall och som sådan är den unik. Den lämpar sig inte för någon annan aktivitet.

”Vi måste ha råd med en renovering och tillbyggnad. Man kan inte låta så stora värden gå förlorade.”

Med en ny byggnad intill på den nyköpta tomten och med ett charmigt kallbadhus i Växjösjön kan man skapa en fantastiskt attraktiv och omtalad mötesplats.

Det är inte okej att den lämnas åt sitt öde och tillåts förfalla. Låt den inte bli den tredje kommunala byggnaden utan innehåll och framtidsplan. Det borde räcka med stationshuset och gamla kommunhusen. Vad kostar inte dessa tomma hus oss skattebetalare ?

Vi måste ha råd med en renovering och tillbyggnad. Man kan inte låta så stora värden gå förlorade.

Är det verkligen så att man kan lita på den konsultfirma man anlitat ?

Det finns flera exempel på att så inte är fallet. Kiruna badpalats blev mångfaldigt dyrare.

Annons

Rädda Simhallen. Den är en pärla!

Margareta Ambré

Bekymrad Växjöbo

Annons
Annons
Annons
Annons