Annons

Insändare: ”Det är inte rimligt att svenska folket betalar överpriser på boendet”

”Hur har hyresutvecklingen i Sverige varit sedan 1975 fram tills idag?”, frågar sig R. Bengtz i en insändare.
Insändare • Publicerad 24 februari 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”En trerummare på 75 kvadratmeter i allmännyttan kostade 900 kronor per månad år 1975. Vad kostar den idag?”, skriver insändarskribenten.
”En trerummare på 75 kvadratmeter i allmännyttan kostade 900 kronor per månad år 1975. Vad kostar den idag?”, skriver insändarskribenten.Foto: Elvedin Basic

En trerummare på 75 kvadratmeter i allmännyttan kostade 900 kronor per månad år 1975. Vad kostar den idag? I dag kan den kosta 11 500 kronor per månad. Alltså en 13 gånger så stor kostnad.

Vad skulle ökningen varit om vi följt penningvärdets förändring? 6000 kronor månad?

Annons

Hyresökningen har i stort sett dubblerats över dessa år. Tar vi nu hänsyn till att hyran precis höjts med 4,97 procent i allmännyttan så kommer avståndet att öka ännu mer. Vad har då allmännyttan och även andra bolag gjort för att hyran skall ha ökat dubbelt mot vad penningvärdet har förändrats? Vilka har då tjänat på denna ökning? Jo, det är fastighetsbolag och byggbolag samt banker.

Hyrorna borde sänkas! Det är inte rimligt att svenska folket betalar överpriser på boendet.

”För att vi skall få ordning på detta måste huspriser och hyror ner till rimliga nivåer så att ungdomar kan komma in på bostadsmarknaden.”

Man kan också jämföra huspriser från 1975 och fram till idag. En villa som kostade 240 000 kronor att köpa skulle med penningvärdets förändring kosta 1,6 miljoner kronor idag. En sådan villa kostar idag drygt 3 miljoner vilket är nästan dubbelt mot penningvärdets förändring. Vilka är det som drivit upp dessa priser? Jo, det är byggbolag, banker och fastighetsbolag som utnyttjat situationen.

För att vi skall få ordning på detta måste huspriser och hyror ner till rimliga nivåer så att ungdomar kan komma in på bostadsmarknaden. Även pensionärer med låga ersättningar skulle behöva sälja och kunna flytta till ställen med rimlig hyra. Det är inte rimligt att banker tjänar 200 miljarder kronor på ett år. Om priserna sänks så skulle alla få det bättre och en rimligare levnadsnivå.

Politikerna måste ändra sig och komma ut i verkligheten ingen skulle kunna bli politiker innan de har varit ute i arbetslivet.

R. Bengtz

Annons
Annons
Annons
Annons