Annons

Insändare: ”Det är inte vår övertid som är en samhällsfara”

Distriktssköterskan Jeanette Örtenholm och specialistsjuksköterskan Lisa Magnusson är frustrerade över att det nu framställs som en samhällsfara att sjuksköterskor begär att bara arbeta deras ordinarie arbetstid.
Insändare • Publicerad onsdag 09:46
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ljungby lasarett Region Kronoberg.
Ljungby lasarett Region Kronoberg.Foto: Calle Rydqvist

Det är en bekymmersam vård vi har. Vi har vårdavdelningar som slås ihop på grund av brist på personal, bland annat på kirurgkliniken i Växjö och medicinkliniken i Ljungby. Vi har 55 000 övertidstimmar på 1500-1700 medarbetare i regionen under år 2023. Men det är inte vår övertid som är en samhällsfara. Nej, vi sjuksköterskor utgör just nu en samhällsfara för att vi begär att bara arbeta vår ordinarie arbetstid. Vilket självklart är helt horribelt, vi sjuksköterskor måste ju vara lojala och solidariska gentemot arbetsgivaren, något vi ofta får höra. Vilket såklart innefattar att ställa upp och jobba på fritiden, vara ständigt tillgängliga arbetsgivaren och fylla alla luckor som krävs för att verksamheten ska gå runt. Det blir något nytt för arbetsgivaren nu att ta sitt ansvar i det här; att leda och fördela arbetet, för att upprätthålla sitt ansvar i att försöka trygga patientsäkerheten i den här regionen.

Till råga på allt står sommaren snart för dörren. Hälso- och sjukvården är lika chockad varje år, att sommaren ännu en gång inberäknar sjukdomar, ohälsa och olycksfall. Det är tydligt att vårdpersonal inte ingår i kategorin ”vanligt folk”, då de kan planera och glädjas inför lediga dagar med familj och vänner. Självfallet är det en annan femma för vårdpersonal som vackert får sitta still i båten och bara kan hoppas att arbetsgivaren lyckas lösa semesterpusslet. I slutenvården räknar arbetsgivaren blankt med att vårdpersonal gladeligen säljer sin ledighet för en spottstyver, och att övriga pusselbitar utgörs av inhyrd personal. Samma inhyrda personal som sista halvåret beslutsamt har fasats ut och framställts som en belastning, och nu inte ställer upp på de försämrade hyravtalen och löser den här sommaren.

Annons

Du måste för guds skull också tänka på var i regionen du blir allvarligt sjuk. Om du befinner dig i Markaryd en kväll eller en natt i sommar och plötsligt blir allvarligt sjuk, får du vackert hålla ut 11 mil i ambulansen för att komma till akuten i Växjö, eftersom dörrarna till akuten i Ljungby är stängda. När du väl kommer till Växjö kommer det eka tomt, kanske inte på patienter, men på den där personalen som ska ta hand om dig. Det är över 500 arbetspass på akuten i Växjö som inte är löst inför sommaren, hälften av sjuksköterskorna saknas.

Du kommer till akuten i Växjö tillsammans med 769 andra personer från västra Kronoberg. För i snitt söker 11 personer akuten i Ljungby varje dag under kvälls- och nattetid, multiplicerar vi det med de 10 veckor som akuten i Ljungby kommer vara stängd under den här tiden på dygnet, får vi en gedigen skara på 770 patienter extra som akuten i Växjö kommer få påhälsning från. I Ljungby på kvällar och nätter är det i snitt 3-4 patienter som läggs in på sjukhuset, om vi räknar 4 inlagda patienter på 70 dagar =280 inlagda patienter, som kommer behöva läggas in på Centrallasarettet i Växjö istället. Och jovisst, sängar kanske vi har men du kan behöva räkna med att hamna i ett konferensrum, utan personal.

”Frågan är hur sjukare du hinner bli under väntans gång, och vem ansvarar för det?”

I Rapport den 25:e mars kunde vi höra hur patienter berättade om deras väntan på akuten i Växjö och hur de tyckte det var galet att vårdcentralen hänvisat till akuten, för att vårdcentralen inte hade tid att bedöma dem. Det är ”Bekymmersamt” och ”kan tänkas bli längre väntetid för patienter” säger verksamhetschef på akuten Växjö Clas Hjertqvist till Sveriges Radio 17/4. Det krävs inte mycket för att räkna ut att det blir en väntan för patienter, när de som ska omhänderta är så begränsade i antal. Frågan är hur sjukare du hinner bli under väntans gång, och vem ansvarar för det?

När det gäller vårdcentralerna har vi brist på tid för telefonrådgivning och brist på besökstid. Men när du ringer till vårdcentralen och rösten säger att kön tyvärr är full, kan du alltid söka digitalt via 1177 direkt. Mycket smidigt, så länge du behärskar språket och mår tillräckligt väl för att klara av att svara på alla frågor som systemet ställer, för att kunna göra sin träffsäkra bedömning. Vi har självfallet en hög effektivitet och patientsäkerhet i chatten. Det är självklart mer patientsäkert att tolka hur en patient mår när du inte kan höra och lyssna på patienten. Det är inte alls så att ärenden i chatten tar längre tid än telefonrådgivning, att vi måste ringa upp många från chatten, och att samma patient både chattar med en kollega och har telefonsamtal med annan kollega, i samma ärende. Men det klart, vi måste hänga med i vår tid, det är digital vård som gäller nu.

Vi har en arbetsgivare och politiker som säger att det inte finns några sjuksköterskor, att det är ingen som söker vakanta tjänster. Men vi vet att det finns sökande, men arbetsgivaren kan inte leva upp till lönekrav. Det arbetsgivaren däremot kan göra är att lägga 250 miljoner av skattebetalarnas pengar på planering av ett nytt sjukhus, som nu ändå inte kommer få se dagens ljus. Enligt Martin Myskorg i VXONews 9/6 2023 är 106 miljoner av skattebetalarnas pengar förlorade, men att de kan återanvända en stor del av resterande 140 miljoner. Båda de beslutsfattande herrarna Mikael Johansson och Martin Myrskog har eller ska lämna regionen, där Mikael Johansson (M), förra ordförande i regionstyrelsen, fick 1,1 miljoner när han gick och Martin Myrskog, avgående regiondirektör, får 3 miljoner för att sluta sin tjänst. Då finns det pengar, och självkritiken och det goda samvetet lyser med sin frånvaro.

Med det sagt tackar vi dig som läsare för din tid, och med förhoppning om möjlig ledighet och god vigör i sommar!

Jeanette Örtenholm, distriktssköterska Vc Dalbo

Lisa Magnusson, specialistsjuksköterska medicinavdelning 3 Ljungby

Annons
Annons
Annons
Annons