Annons

Insändare: ”Etablerad media fultolkar SD”

Insändare • Publicerad 28 maj 2024

Bo Hjalmarsson skriver en insändare hur han anser att Kalla Faktas avslöjande av SD:s trollfabrik ”är ett journalistiskt magplask”.

Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson (SD) efter mötet med övriga  partisekreterarna från de övriga riksdagspartierna efter Kalla faktas avslöjande om Sverigedemokraternas ”trollfabrik”.
Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson (SD) efter mötet med övriga partisekreterarna från de övriga riksdagspartierna efter Kalla faktas avslöjande om Sverigedemokraternas ”trollfabrik”.Foto: Pontus Lundahl/TT

TV4: s Kalla Faktas reportage om SD:s “trollfabrik” har föranlett två hårda SD-kritiska debattinlägg i Smp. Oppositionens strategi har ju varit att utnyttja varje tillfälle att försöka spräcka Tidöregeringen genom att fulmåla SD och samtidigt klandra M, KD och L för samarbetet med SD.

Annons

“Trollfabriksreportaget” har öppnat nya möjligheter. Nio socialdemokratiska ordföranden skriver i Smålandspostens debatt “Sverigedemokraterna bedrar det svenska folket” och “de påverkar med systematik det demokratiska samtalet och de skadar Sverige”. I en annan debattartikel skriver Lennart Adell Kind (MP) i samma ämne och menar att SD bedriver en typ av bedräglig information som driver svenska folket till en skadlig politik som bland annat orsakat utflyttning från Sverige och att Sverige har EU: s sämsta klimatpolitik. Jag håller inte med. 2023 invandrade 94 514 personer och Sverige har per capita EU:s lägsta utsläpp av växthusgaser inom landet efter Malta.

”Min uppfattning är att “trollfabriksreportaget” är ett journalistiskt magplask. Jimmie Åkessons uttryck “kokat soppa på en spik” är enligt min mening relevant.”

Etablerad media fultolkar med automatik SD. Kritik mot TV4-reportaget saknas. Det växande alternativmedia ger emellertid en mera nyanserad bild av reportagets kvalitet.

Reportaget bygger på en infiltratörs fem månaders vistelse på SD:s kommunikationsavdelning där inspelat korridorsnack och fultolkningar klippts samman och dramatiserats till B-films-nivå.

Två kommunikatörer, “trollen”, har jobbat med satir och humorinslag som är vanligt på nätet. Ett 20-tal konton som TV4 anser vara “trollkonton”. Det är enligt min mening inte fullt belagt att nämnda konton kan kopplas till SD:s kommunikationsavdelning.

Anmälningar av TV4-reportaget till Granskningsnämnden har gjorts av bland andra Myndigheten för Psykologiskt Försvar.

Min uppfattning är att “trollfabriksreportaget” är ett journalistiskt magplask. Jimmie Åkessons uttryck “kokat soppa på en spik” är enligt min mening relevant.

Fråga till ovannämnda debattörer: Tror ni verkligen att svenska folket är så dumma att över en miljon röstberättigade lurats att rösta på SD? Är det för er en omöjlig tanke att delar av svenska folket uppfattat att senaste decenniernas politik svårt skadat landet och på demokratisk väg försökt styra politiken i en annan riktning?

Jag är medlem i Landsbygdspartiet, inte SD, men jag reagerar när jag märker att makten som som jag anser utgörs av medieetablissemanget tillsammans med “rätt tänkande” politiker ägnar sig åt taffliga uppblåsta desinformationskampanjer.

Förhoppningsvis är det min demokratiska rättighet att framhålla denna uppfattning.

Bo Hjalmarsson, Uppvidinge

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons