Annons

Insändare: ”Förbered er på att försvara vår demokrati”

Vi måste öka civil och militär beredskap, skriver Lennart Turesson i en insändare.
Insändare • Publicerad 23 januari 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Värnpliktiga i övning.
Värnpliktiga i övning.Foto: Mats Andersson/TT

Efter den senaste tidens klarspråk om att vi bör vara beredda på krig även i Sverige och att alla ska på något sätt hjälpa till att försvara vårt land och våra värderingar, har reaktionerna i media varit förvånande naiva. Jag frågar: Har inte människor sett och förstått den verklighet som råder och vi lever i?

Oroligheter och konflikter på flera håll och ett fruktansvärt angreppskrig nära oss? Sabotage och angrepp på installationer runt Sveriges kust. Flera cyberangrepp mot myndigheter och företag och dessutom sprängningar och skjutningar på våra gator med många döda som följd. Jag säger bara vakna upp och ta in!

”Det finns djupt i vårt DNA, vi kommer inte undan vare sig vi vill eller inte”
Annons

Tyvärr har historien visat att både människor och djur alltid kämpat och bråkat om sin existens med mera. Det finns djupt i vårt DNA, vi kommer inte undan vare sig vi vill eller inte. Därför måste vi ha ett starkt försvar, både militärt och civilt, detta för att förhindra krig. Jag vänder mig främst till landets yngre medborgare. Gör er värnplikt, gå med i hemvärnet eller liknande.

Förbered er på att försvara vår demokrati och värderingar. För att använda John F Kennedys berömda ord: Fråga inte vad ditt land kan göra för dig. Fråga vad du kan göra för ditt land.

Lennart Turesson

Annons
Annons
Annons
Annons