Annons

Insändare: ”Hur tänker nämnden när de går emot samtliga fackliga organisationer?”

I en insändare ger Nils Fransson medhåll till Vårdförbundets fackliga företrädare Jeanette Örtenholm gällande anställningen av Ewa Ekman.
Insändare • Publicerad 23 februari 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ewa Ekman och Region Kronoberg.
Ewa Ekman och Region Kronoberg.Foto: Elvedin Basic, Jonas Engman

Vårdförbundets fackliga företrädare Jeanette Örtenholm lyfter föredömligt i denna tidning problematiken som Region Kronoberg satt sig själva i genom att till ny direktör anställa den från Växjö kommun nyss utköpta Ewa Ekman. Jeanette Örtenholm pekar på att just det som varit orsaken till att Ewa Ekman tvingats lämna Växjö kommun enligt den nya politiska ledningen i kommunen (bristande förmåga att vara inlyssnande och avsaknad av tillitsbaserat ledarskap) är just de brister som Region Kronoberg säger sig behöva förbättra.

Hur tänker då hälso- och sjukvårdsnämndens presidium från M, KD och S och dess ordförande Ida Eriksson (M) när man förordar och anställer Ewa Ekman till ny direktör och går emot samtliga fackliga organisationer?

”Nämndens presidium har i sin brist på lyhördhet skapat en onödig konflikt”
Annons

En av Ewa Ekmans viktiga arbetsuppgifter kommer att vara att leda samverkan gällande Nära Vård med länets samtliga kommuner, bland annat mot länets största kommun Växjö från vilken hon just lösts ut för miljonbelopp. Hur ska detta ens vara möjligt?

Jag delar verkligen Jeanette Örtenholms synpunkt att den nya hälso- och sjukvårdsdirektören startar sitt jobb i uppförsbacke, men inte en uppförsbacke som fackförbunden och de anställda skapat.

Hälso- och sjukvårdsnämndens presidium har i sin brist på lyhördhet skapat en onödig konflikt och gått rakt emot det man säger sig vilja förbättra och utveckla.

Det är verkligen nu upp till bevis för regionen och dess nya direktör Ewa Ekman att snabbt visa på resultat avseende den kulturförändring regionstyrelsen själva säger sig vilja ha (bland annat avskaffande av tystnadskultur) och det måste gå snabbt så inte antalet höga chefer i regionen som slutat eller tvingats sluta ökar med ytterligare en med hänvisning till rådande arbetsklimat och tystnadskultur.

Nils Fransson, liberal debattör

Annons
Annons
Annons
Annons