Annons

Insändare: ”Lägg inte ner tidningen Trovärdigt”

De moderata politikerna och medlemmarna i Svenska Kyrkan Bo Frank och Ingemar Swalander vädjar till Svenska kyrkan Växjö att inte lägga ner tidningen Trovärdigt.
Insändare • Publicerad 2 april 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö domkyrka.
Växjö domkyrka.Foto: Adam Sjoborg

Svenska kyrkan Växjö har under många år skickat ut tidningen ”Trovärdigt” till alla hushåll i sitt pastorat. Den har inspirerat många – både vi som är medlemmar i kyrkan och andra – till besök i kyrkan. Det kan vara en intressant gudstjänst, det kan vara en konsert i Vederslövs kyrka, en musikgudstjänst med efterföljande kaffe i Furuby kyrka, en vandringsgrupp med samling vid Sjösås gamla kyrka, en passionsandakt i Nöbbele kyrka, en orgelkonsert i Växjö domkyrka, en sopplunch i Teleborgs kyrka eller språkcafé i Växjö Domkyrkocentrum.

”Trovärdigt” har på ett överskådligt och trevligt sätt gett kyrkan en chans att berätta om sig själv och om innebörden av olika kyrkliga högtider. Den har visat kyrkans breda verksamhet och den har gett inspiration till besök även i andra kyrkor än den vanliga. Vi är övertygade om att kyrkan, tack vare ”Trovärdigt”, har fått många besök som inte bara gällt de traditionella gudstjänsterna utan också andra sociala aktiviteter under kyrkans hägn.

”Vi tror att kyrkan missar en stor chans att visa varför den är relevant i dagens samhälle.”
bild 1/2
Ingemar Swalander (M).
Bo Frank (M).
Ingemar Swalander (M).
Bo Frank (M).
Annons

Nu läser vi att ”Trovärdigt” skall läggas ned efter påsk! Den skall ersättas av ett digitalt nyhetsbrev eller av appen ”Kyrkguiden”. Där skall man i fortsättningen få sin information.

Anledningen sägs vara att yngre människor hämtar sin information på annat sätt än genom papperstidningar och att det förstås kostar pengar att trycka och distribuera en tidning, även om den bara kommer några gånger per år.

Vi båda beklagar detta. Vi tror att kyrkan missar en stor chans att visa varför den är relevant i dagens samhälle. ”Trovärdigt” presenterar kyrkan och dess aktiviteter på ett trevligt sätt och den lockar till besök i kyrkan. Vi har svårt föreställa oss hur en app eller ett digitalt nyhetsbrev skall ge samma överblick. Dessutom är det ett faktum att många äldre inte har internet, inte har en smartphone och därför inte kan ta emot ett digitalt nyhetsbrev, gå in på en hemsida eller ladda ned en app. Och i denna grupp har vi en stor del av kyrkans trogna besökare! Skall dessa lämnas utanför kyrkans gemenskap?

Vi vädjar till kyrkan att ompröva beslutet!

Bo Frank och Ingemar Swalander, trogna medlemmar i Svenska kyrkan

Annons
Annons
Annons
Annons