Annons

Insändare: ”Många företagare tycker att den svenska modellen med kollektivavtal är bra”

Jonny Bergstrand argumenterar i en insändare mot regionchefen för Företagarna i Kronoberg, Frida Boklund, som menar att ”ett nej är ett nej även när det kommer till kollektivavtal”.
Insändare • Publicerad 30 december 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Strejkvakter utanför Teslas Servicecenter i Segeltorp.
Strejkvakter utanför Teslas Servicecenter i Segeltorp.Foto: Jessica Gow/TT

Regionchefen för Företagarna i Kronoberg, Frida Boklund, ondgör sig över fackföreningarnas makt. Nu gäller det Teslakonflikten. Nu är det ju så att fackförbunden i Norden stödjer IF Metall i den här frågan. Även tyska IG metall. Elon Musk ägare till Tesla, en av världens rikaste, god för cirka 20 000 miljarder, vill naturligtvis visa sin makt och inte låta sig styras av svenska arbetsmarknadsregler.

”Ensam är inte stark i dessa sammanhang”

Jag har själv haft förmånen att jobba på seriösa företag och det har visat mig vikten av att vara med i facket från dag ett och med den svenska modellen där arbetsgivare och fackförbund ingår avtal kom till för att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden. Ensam är inte stark i dessa sammanhang, jag behöver någon som företräder mig i till exempel löneförhandlingar.

Annons

Den som tror att vi skall släppa den modellen och bli som USA och i viss mån England där du behöver minst två jobb för att klara dig ekonomiskt vrider klockan tillbaka i historien. Där arbetaren fick stå med mössan i hand och vara tacksam över smulorna som föll från den rikes bord.

Frida Boklund, du har ingen aning om vad arbetarrörelsen har gjort för det här landet och för att skapa ett något drägligare liv för arbetaren, men faktum är också att många företagare tycker att den svenska modellen med kollektivavtal är bra och vill ha kvar den modellen. Heder åt dessa företag . Mitt råd till alla arbetare, anslut er till respektive fackförbund och var solidarisk.

Jonny Bergstrand

Tidigare inlägg i debatten:

Annons
Annons
Annons
Annons