Annons

Insändare: ”Märkligt att ingen har kurage att bekänna hur inkompetent alla agerat”

Signaturen Pensionär men inte bakåtsträvare finner det ”märkligt att inte någon vill ta ansvar för de hundratals miljoner av skattepengar som lagts ut i onödan” på det nedlagda projektet Räppesjukhuset.
Insändare • Publicerad 28 oktober 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Så här var det tänkt att ett nytt sjukhus i Räppe skulle se ut. Nu är projektet nedlagt.
Så här var det tänkt att ett nytt sjukhus i Räppe skulle se ut. Nu är projektet nedlagt.Foto: Region Kronoberg

Framför mig på skrivbordet ligger ett tidningsurklipp från i våras. En insändarskribent uttalar sin indignation över att ett antal gamla bakåtsträvande fördettingar motarbetar det storstilade projektet med nytt sjukhus i Räppe.

Jag minns att jag, när jag läste inlägget, blev både förbannad och förtvivlad över det resonemang som skribenten förde. Det var ju uppenbart att densamme inte begrep sig på ekonomiska realiteter och inte heller hade kunskap om hur sjukvården är organiserad.

Annons

Jag tror att många andra läsare gjorde precis som jag – läste, kände förtvivlan och uppgivenhet och fullständig maktlöshet. Till saken hör ju att andra debattörer, bland dom tidigare ordföranden i regionfullmäktige, också betecknat projektets kritiker som bakåtsträvare utan framtidsvyer.

”Jag vet att personer med insikt i regioners ekonomi varnade för precis det som nu hänt för mer än ett år sedan”

Så kom mycket plötsligt beskedet att projektet skulle avbrytas. Insikten att hela regionens verksamhet hotades av ett fullföljande hade äntligen nått de främsta beslutsfattarna. Och tydligen var det så att alla fullmäktigeledamöter som tidigare utan ifrågasättande ordnat in sig i de politiska överhuvudenas armé av ja-sägare plötsligt, som om de hade fått en gudomlig uppenbarelse, tyckte att alla hundratals miljoner av skattepengar de dittills så engagerat stoppat in i projektet var nog.

Det må har varit en insikt från högre makter som låg bakom beslutet, men den fråga många ställer sig nu är ”vad händer nu?”

Inte ett ord om vad som ska hända har i varje fall jag kunnat höra eller läsa i våra medier. Märkligt, mycket anmärkningsvärt. Märkligt att inte någon ställer frågan vad regionledningen fick vetskap om i april-maj som inte var känt ett år tidigare. Jag vet att personer med insikt i regioners ekonomi varnade för precis det som nu hänt för mer än ett år sedan – må så vara att de är pensionerade och bakåtsträvande fördettingar. Märkligt att inte någon vill ta ansvar för de hundratals miljoner av skattepengar som lagts ut i onödan. Märkligt att ingen enda ledamot i fullmäktige har kurage att bekänna hur inkompetent alla agerat. Märkligt att ingen enda ledamot anfäktas av dåligt samvete och vill ta avstånd från sin tidigare inställning.

Stig fram ni valda ledamöter, vi vill veta vad som gäller.

Pensionär men inte bakåtsträvare

Annons
Annons
Annons
Annons