Annons

Insändare: ”Moderaterna och Socialdemokraterna är tydligen beredda att ta ansvar”

Ulf Andersson i Växjö tror att Region Kronobergs nya majoritetsstyre kortsiktigt drar på sig kritik men att det på längre sikt kommer att gynna både regionens invånare och partierna.
Insändare • Publicerad 20 april 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ida Eriksson (M), Oliver Rosengren (M), Henrietta Modig Serrate (S) under pressträffen där de tillkännagav att deras partier kommer att bilda tt nytt majoritetsstyre i Region Kronoberg.
Ida Eriksson (M), Oliver Rosengren (M), Henrietta Modig Serrate (S) under pressträffen där de tillkännagav att deras partier kommer att bilda tt nytt majoritetsstyre i Region Kronoberg.Foto: Calle Rydqvist

De har funnits anledning att vara starkt kritisk till hur Region Kronoberg styrts de senaste åren. Inte minst planerna på ett nytt länssjukhus i Räppe har kantats av ekonomiskt lättsinne, önsketänkande och tragisk inkompetens. Men även en chefskarusell som snurrat allt fortare, med dyra utköp som följd, har gjort att man som skattebetalare tagit sig för pannan och undrat vad som pågått i regionhuset.

Mot bakgrund av detta är det desto mer glädjande att det nu kommer positiva signaler från våra förtroendevalda. Moderaterna och Socialdemokraterna är tydligen beredda att ta ansvar. Högst oväntat bildar partierna ett nytt majoritetsstyre. Kortsiktigt drar man på sig kritik för att ha svikit sina vallöften. Särskilt moderaterna som lämnar ett borgerligt styre tar stora risker. Långsiktigt borde dock både Socialdemokraterna och Moderaterna kunna räkna med länsinvånarnas uppskattning.

”Den representativa demokratin måste vi förstås värna och våra förtroendevalda är värda respekt.”
Annons

Det avtal som finns mellan partierna vittnar om att det finns en insikt om att det krävs kraftfulla och obehagliga beslut. Allt för att ge alla länsinvånare en fullgod sjukvård på rätt vårdnivå. Tyvärr kan inte en liten region som Kronoberg hålla sig med två kompletta sjukhus. En ytterligare uppdelning mellan Växjö och Ljungby är nödvändig. Att avveckla skolverksamheten, som föreslås, är en välkommen verklighetsanpassning. Även i övrigt vittnar avtalet om krisinsikt.

När jag själv var verksam i landstinget under 1970 till 2000 var de politiska partierna för fega. Vi sköt svåra frågor framför oss och hoppades att någon annan skulle lösa problemen. I realiteten fanns det ett Växjöparti och ett Ljungbyparti. En mental vallgrav delade länet.

Regeringar och riksdagar har heller inte under de senaste femtio åren lyckats åstadkomma en heltäckande regionreform trots flera utredningar och förslag. Motstridiga intressen har blockerat förändringar till men för ändamålsenliga lösningar inte bara inom sjukvården utan även inom kollektivtrafik och kultur.

Den representativa demokratin måste vi förstås värna och våra förtroendevalda är värda respekt. Men en fungerande demokrati kräver också ansvar av partierna. Den politiska oenigheten måste hanteras och svåra prioriteringar göras. Det är lättare att säga ja än nej. Att vara alla goda gåvors givare. Men ibland är det ett nej som är det rätta och långsiktigt kloka beslutet. Skattemedel ska användas med eftertanke och optimalt. Särintressen måste vika för en funktionell helhet. Häri ligger politikens uppdrag. Det verkar som om Moderaterna och Socialdemokraterna tar sitt förtroende från väljarna på rätt sätt.

Man kan bara önska dem lycka till!

Ulf Andersson, Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons