Annons

Insändare: ”Riskerar nya CLV att redan vid invigningen ha vuxit ur sin kostym?”

Lars Lindén fruktar att det nygamla sjukhuset på lasarettets nuvarande plats kommer att vara för litet när det väl är färdigbyggt.
Insändare • Publicerad 3 februari 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centrallasarettet i Växjö.
Centrallasarettet i Växjö.Foto: Jonas Engman

Det kan inte vara munter läsningar för de som förespråkar ett tillbyggt sjukhus på nuvarande plats i Växjö centrum, CLV 2.0, när man läser intervjuer i Smålandsposten med representanter för kommunen och regionen (Smp 3/1 och 15/1 -24). Där framgår med önskvärd tydlighet att bygget inte blir en lätt match.

I intervjuerna uttrycks olika problem med bygget. Hur fogar man ihop nya sjukhusbyggnader med gamla? Vart ska alla bilar ta vägen när underjordiska garage inte går att bygga? Hur bedriver man vården mitt i nybygget? Lasarettsområdet är väldigt trångt och svårt. Nuvarande tomten är för liten för ett sjukhus som möter framtidens vårdbehov.

”Man måste rimligen se ett sjukhusbygge som en investering för framtiden”
Annons

När man tar del av planerna för nya sjukhus i landet, är ett genomgående tema att man vill bygga för ”framtidens behov”. Hur möter planerna för CLV 2.0 framtidens behov för oss kronobergare? För hur lång tid investerar vi i ett sjukhusbygge? 50, 75 eller 100 år? Befolkningen växer, och antalet människor i behov av sjukhusvård kommer att bli fler och fler. Hur högt måste vi då bygga på CLV för att möta det växande behovet? Och om man måste riva för att bygga nytt, vart tar dom vägen som var inlagda eller jobbade där? Baracker?

Var kommer kommande generationer att parkera sin växande fordonsflotta, när man idag inte ser några utsikter till nytt parkeringsområde? Kanske ska vi asfaltera delar av Strandbjörket? Eller är det på Strandbjörket vi till slut måste bygga för att leva upp till ”framtidens behov”? Det blir dystert för barnfamiljer och Växjö, ”Sveriges grönaste stad”.

Man måste rimligen se ett sjukhusbygge som en investering för framtiden, ett bygge som måste kunna växa över tid! En sådan målsättning är förmodligen omöjlig när det gäller CLV:s trånga yta. Dessutom behöver vi en rationell och smidig infrastruktur kring ett nytt sjukhus som tillåter säkra transporter av sjuka och rationella parkeringsytor för tillresande. Inget av detta syns möjligt i alternativet CLV.

Debatten om nytt sjukhus för Region Kronoberg har i stort sett bara handlat om ekonomin och dess begränsningar. Man tycks ha glömt att befolkningen i Kronoberg växer. Ska man då planera att spendera skattebetalarnas pengar på ett projekt som redan vid invigningen riskerar att ha vuxit ur sin kostym? Det innebär ju bara att man lämnar över till nästa generation kronobergare att inom kort bli tvungna att projektera ett nytt sjukhus. Den utsikten kan knappast vara ekonomiskt försvarbar.

Regionen borde kanske behålla Räppe, vänta på bättre tider, och i mellantiden putsa upp CLV?

Lars Lindén

Annons
Annons
Annons
Annons