Annons

Insändare: ”Rör inte vårt lasarettskök”

Insändare • Publicerad 28 februari 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ingrid Bergh i Ljungby är upprörd över Region Kronobergs planer på att centralisera tillagningen av sjukhusmaten i Ljungby och Växjö.

Ljungby Lasarett.
Ljungby Lasarett.Foto: Urban Nilsson

Region Kronoberg utreder möjligheten att centralisera tillagningen av sjukhusmaten i Ljungby och Växjö. Maten ska möjligen tillagas i Blekinge och därefter portionsförpackas, kylas och transporteras för att sedan värmas på respektive vårdavdelning. Inte särskilt miljövänligt med engångsförpackningar och transporter.

Annons

Sparförslaget leds av regionens servicedirektör som förmodligen fått uppdraget av den politiska organisationen. Detta ska då vara framtiden – kyld, portionsförpackad mat.

De flesta är idag medvetna och har kunskap om hur mat påverkar hälsan. Vikten av att kroppen får i sig näringsämnen och den energi som maten ger, påverkar även tillfrisknandet. Mat ska se god ut, lukta gott, reta aptiten och framför allt smaka gott. Kort sagt – smaka hemlagat.

”Region Kronoberg ligger på andra plats i riket vad gäller kostnader för den politiska organisationen. Där skulle säkert finnas åtskilligt att spara in på.”

Att försöka sälja in frysmat med servicedirektörens argument ”då kan patienterna äta sin lunch när de vill” ligger långt ifrån sjukvårdens verklighet med överbeläggningar, stress och personalbrist. Att personalen ska förväntas kunna servera 20 luncher på 20 olika tider är ett uttalande som bekräftar att det finns uppenbara brister om hur vårdarbetet fungerar på avdelningarna.

Vidare ska en organisation vara robust och klara kriser. Att vara beroende av tillagningskök i ett annat län är det helt motsatta. Tänk att i kristid inte kunna leverera mat till våra två sjukhus. Är detta verkligen genomtänkt?

Personalen i tillagningsköket på Ljungby Lasarett lagar dessutom lunch till Restaurang Ljungrätten där sjukhuspersonalen serveras god mat i en trevlig miljö. Att kunna äta lunch på Ljungrätten är också viktigt för anhöriga och besökare till olika de olika vårdenheterna.

Ett rimligare sparförslag/förbättringsförslag borde vara att se över regionens administrativa tjänster. Även den politiska organisationen borde ses över. Region Kronoberg ligger på andra plats i riket vad gäller kostnader för den politiska organisationen. Där skulle säkert finnas åtskilligt att spara in på.

Jag och många med mig hoppas på ett väl genomtänkt beslut om att behålla och utveckla köken, samt att om- och nybyggnaden av vårt lasarett inte stoppas upp.

Ingrid Bergh

Läs mer om Region Kronobergs förslag:

Annons
Annons
Annons
Annons