Annons

Insändare: ”Ska vi verkligen behöva betala så mycket för att vi ska kunna se?”

Linser är för dyra, skriver signaturen Ungdom med dålig syn i en insändare.
Insändare • Publicerad 25 januari 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Sänk priset på linser”, skriver signaturen Ungdom med dålig syn. Bilden: Närbild på öga med en grön lins med dollar-tecken i.
”Sänk priset på linser”, skriver signaturen Ungdom med dålig syn. Bilden: Närbild på öga med en grön lins med dollar-tecken i.

Jag har alltid funderat över varför linser är så dyrt. Jag menar de är så små och gjorda på silikon och plast. Visst, linser består inte bara av silikon och plastbitar utan har också olika grader av styrka i sig som man sätter i ögonen. Men måste de ändå kosta 1 000 kronor för sex stycken linser för båda ögonen? Det är 500 kronor för varje öga!

För det första kanske folk inte har råd att betala 1000 kronor för sex linser för båda ögonen. Ska vi verkligen behöva betala så mycket för att vi ska kunna se? Det tycker inte jag. Sen är linserna lätta att tappa för att de är så små och lätta. Då måste man betala för fler.

”Vissa gillar inte alls att ha glasögon.”
Annons

För det andra brukar det vara så att om man ska köpa linser eller om man ska skaffa linser måste man även köpa till ett par glasögon med samma styrka. Så då blir det några tusenlappar extra bara för glasögonen. Tänk då de som inte har dessa pengar till att betala flera tusen för både glasögon och linser. Hur ska de göra?

Jag har hört mycket av andra att om man inte har råd med varken glasögon eller linser så kan man bara skaffa glasögon med den styrkan man behöver, för det blir billigare. Jo, det är klart att det blir billigare, men tänk på de som utövar sport. Man kan inte ha glasögon i alla sporter som till exempel, simning, gymnastik, hockey och basket och man kan inte anpassa sig att välja sport på grund av att man har ett synfel. Sedan finns det också de som känner sig bekvämare i linserna.

Detta leder mig till mitt tredje argument. Många är inte bekväma med att gå runt med glasögon överallt så de vill helst ha linser. Då blir det att man lägger de där tusenlapparna på både glasögon och linser. Det kan också vara så att om man känner sig mer bekväm med linser kan det även höja ens självförtroende. För i den värld vi lever i nu finns det många som inte har något självförtroende kring hur man ser ut och om man då hellre vill ha linser istället för glasögon kan det förbättra ens självförtroende. Vissa gillar inte alls att ha glasögon.

Jag hoppas ni förstår min poäng med billigare linser och tar fasta på mina ord: sänk priset på linser!

Ungdom med dålig syn

Annons
Annons
Annons
Annons