Annons

Insändare: ”Stäng ner byggföretag som inte uppfyller arbetsmiljökraven”

Insändare • Publicerad 26 december 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jonny Bergstrand skriver en insändare om de ökade byggarbetsplatsolyckorna i Sverige.

Genrebild: En byggarbetsplats i Solna.
Genrebild: En byggarbetsplats i Solna.Foto: Janerik Henriksson/TT

Olyckor och dödsfall på byggarbetsplatser är högre än på mycket länge. Detta är en konsekvens av en byggmarknad som är rena Klondyke. Utländska och ibland kriminella byggherrar som struntar i lagar och avtal . Där facket Byggnads vid inspektioner blir stoppade och ibland hotade till livet. Till exempel har tidningen Arbetet i augusti i år uppmärksammat hur fackliga företrädare blivit hotade och misshandlade och hur det ofta är utländska bolag som startar filialer i Sverige som ligger bakom.

”Det blir patetiskt att lyssna på regeringens åtgärder när verkligheten är en helt annan.”
Annons

Dödsolyckan i Sundbyberg har fått arbetsmarknadsminister Johan Persson att uppmana arbetsmiljöverket att göra fler inspektioner. Problemet är att den här regeringen drar ner på anslagen till berörd myndighet och färre inspektörer. Dessutom vill ju fackföreningsfientliga SD förbjuda fackliga huvudskyddsombud. Fackförbundet Byggnads har länge varnat för den katastrofala utvecklingen på många svenska byggarbetsplatser.

Det blir patetiskt att lyssna på regeringens åtgärder när verkligheten är en helt annan. Skall Sverige ha utländsk arbetskraft som slavarbetare utan några rättigheter? Det är på tiden att stänga alla dessa företag som inte uppfyller krav som dom flesta av oss ser som självklara.

Jonny Bergstrand

Annons
Annons
Annons
Annons