Annons

Insändare: ”Trafikverkets planer måste stoppas”

Trafikverket har kommit fram till en lösning som budgeteras till 280 miljoner kronor för att bilister ska spara fem minuter, skriver Rudolf Sillén i en insändare.
Debatt • Publicerad 16 augusti 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Så här är det tänkt att se ut när Fagrabäcksrondellen blir Fagrabäcksrondellerna.
Så här är det tänkt att se ut när Fagrabäcksrondellen blir Fagrabäcksrondellerna.Foto: Illustration: Växjö kommun

Det måste bli stopp på felaktiga beslut av Växjö kommun som kostar oss skattebetalare och som inte tillför något av värde. Rondellen vid Fagrabäck är ett typexempel. Motivet skulle vara att det uppstår trafikköer inifrån staden mellan cirka 16.00-17.30. Uppföljningar har visat att man kan bli stående kanske 5 minuter.

Trafikverket har kommit med en lösning med tre rondeller vilket gör att Fyllerydskogen delvis måste avverkas. Trafikverkets lösning kommer säkert att kosta mer än de budgeterade 280 miljoner kronor. Lösningen är så krånglig att det blir svårt för en bilist att hitta rätt. Till exempel för att komma från stan och åka mot Kalmar måste man passera tre rondeller! Någon datorsimulering av effekterna på kötider har inte gjorts!

”Nu är det dags att vi skattebetalare ser till att Trafikverkets planer stoppas och att man istället gör rondellen tvåfilig.”
Arkivbild på köbildning till Fagrabäcksrondellen.
Arkivbild på köbildning till Fagrabäcksrondellen.Foto: Lena Gunnarsson
Annons

Flera privatpersoner har kommit med alternativa lösningar. Det enklaste är att göra den nuvarande rondellen tvåfilig. Detta har gjorts vid Norremarksrondellen där trots en hög trafikbelastning det nästan aldrig är köer. Jag har lämnat in ett registrerat förslag till Trafikverket, under remisstiden, med tvåfiligt och automatiska trafiksignaler som reglerar vid köbildningar. Nu är det dags att vi skattebetalare ser till att Trafikverkets planer stoppas och att man istället gör rondellen tvåfilig. För att förhindra framtida felaktiga beslut bör kommunen inrätta ett ”Sunt-förnuft-råd” med medlemmar av kloka representanter från näringslivet i Växjö.

Rudolf Sillén, Engagerad Växjöbo

Annons
Annons
Annons
Annons