Annons

Insändare: ”Upphäv lagen och tillåt mobiler i klassrummet”

En 14-årig skolelev i Växjö tycker att mobilförbudet på skolorna har förvandlat lärarna till brottsutredare och att förbudet borde tas bort.
Insändare • Publicerad 16 februari 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skoltrötthet. Elev sitter och tittar i sin mobiltelefon under lektion i klassrum.
Skoltrötthet. Elev sitter och tittar i sin mobiltelefon under lektion i klassrum.Foto: Henrik Montgomery/TT

Jag är verkligen trött på detta, den nya lagen om mobilförbud är väldigt irriterande. När man först informerade om den tänkte jag inte så mycket på det, men jag trodde aldrig att det skulle bli så himla obehagligt. Det verkar ju enkelt, man ska bara lämna in mobilen i skåpet innan lektionen börjar, men det har blivit mycket mer än så.

Varje gång man kommer in i ett klassrum är det redan jättespännande; läraren kan liknas med någon sorts brottsutredare! Alla i klassen vet att man inte får ha mobilen, men de flesta har den med sig ändå. Lärare kanske tror att det är för att trotsa reglerna, men det är helt enkelt mycket smidigare att bara gå till lektionen med mobilen i fickan.

Annons

Nästan ingen fattar varför det är ett problem att ha en mobil med sig, så länge som den är på ljudlöst så stör den inte alls. Ingen skulle ta fram mobilen under lektionen, så varför får man inte bara ha den i fickan? Jag kan inte säga hur många gånger jag har varit redo för en lektion, med alla mina saker, och så märker jag att mobilen ligger i fickan. Det är så irriterande att jag måste gå till skåpet och bli försenad för absolut ingen anledning alls.

En artikel skriven på Göteborgs Universitets hemsida påstår följande: “En avhandling från Göteborgs universitet visar att lagen är problematisk. Dels behöver eleverna mobilen i skolarbetet, dels hittar eleverna sätt att ändå ta med sig mobilen in i klassrummet.”

Författaren menar att ett totalt mobilförbud inte funkar. Skolor behöver däremot ha tydliga regler och ett klart syfte för hur och när eleverna får använda mobilen.

Samma artikel påstår också: “Enligt Anita Grigic Magnusson (utföraren av avhandlingen) spelar det inte heller så stor roll om det finns ett mobilförbud eller ej. Mobilerna används oavsett.”.

”Fastän meningen var att stoppa elever från att ta med mobilen verkar det ha fått motsatt effekt, elever verkar ta in mobilen mer ofta nu”

Det betyder alltså att oavsett om det finns regler så kommer eleverna ta med mobiler ändå, det enda som regeln gör är att det skapar oro och problem. Elever smugglar in mobiler på lektionen vilket i sista hand får dem i trubbel.

Enligt avhandlingen skapar mobilförbudet ett dilemma i den mycket digitaliserade skolan. Mobilförbudet verkar orsaka fler nackdelar än fördelar. Fastän meningen var att stoppa elever från att ta med mobilen verkar det ha fått motsatt effekt, elever verkar ta in mobilen mer ofta nu. Det finns flera kända citat vilket bekräftar detta, det mest kända är från Meridith Gray: “Too often, the thing you want most is the one thing you can't have.”

Det ingår också i psykologi, människor vill för någon outforskad anledning ha allt som de inte får. En till nackdel är att eleverna ljuger för läraren och undanhåller mobilen, det kan verkligen försämra relationen och förtroende mellan eleverna och läraren. Läraren kommer att sluta att tro på sina elever och klassrummet kommer att omvandlas till en omoralisk miljö.

Du kanske tänker att det finns fördelar, typ att det minskar spelandet och annat på lektionerna. Man kan tro det, meningen med förbudet var ju att elever inte skulle använda mobilen för det man inte ska göra under lektionen. Men det har inte ändrat någonting, det har bara skapat oro för alla och det måste stoppas. Man borde åtminstone få ha med mobilen i fickan, sätta den på ljudlöst och ha lektion som vanligt, man behöver inte alla dessa “funktioner och lite till”.

Jag tycker verkligen att laget borde ersättas med något bättre eller helt och hållet upphäv lagen och tillåta mobiler i klassrummet!

En 14-årig elev i Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons