Annons

Insändare: ”Väldigt få som har möjlighet att utnyttja maxbeloppet för rot och rut”

Magnus Lo skriver i en insändare att rot- och rut-avdragen framför allt inte gynnar låginkomsttagare.
Insändare • Publicerad 30 april 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skatteverkets huvudkontor.
Skatteverkets huvudkontor.Foto: Janerik Henriksson/TT

Media, byggföretag och övriga tjänsteföretag framställer det ofta att du som privatperson kan få möjlighet att utnyttja rot-avdrag och rut-avdrag med totalt 75 000 kronor i bidrag per person och år.

Men det gäller enbart om du har en bruttoinkomst på minst 40 000 kronor per månad, det vill säga närmare 500 000 kronor i årsinkomst, och samtidigt inte har utnyttjat några energibidrag för exempelvis solpaneler, eller har övriga skatteavdrag som till exempel resor eller räntekostnader.

Annons

Tjänar du till exempel 25000 kronor månad, så blir ditt maximala rot- och rutavdrag endast 36 763 kronor, och vid en månadsinkomst på 30 000 kronor månad blir det max 49 320 kronor du kan få som bidrag.

”Framförallt gynnas inte låginkomsttagare, vilka är de som skulle ha störst behov av att kunna få bidrag för rot och rut.”

Detta nämns väldigt sällan när både regering och medier talar om för oss vilka fantastiska möjligheter alla har som kan utnyttja dessa avdrag.

Sanningen är att det är väldigt få som har möjlighet att utnyttja maxbeloppet, och framför allt gynnas inte låginkomsttagare, vilka är de som skulle ha störst behov av att kunna få bidrag för rot och rut.

Man kan inte heller göra rot-avdrag för om- eller tillbyggnad under de första fem åren beräknat på värdeåret för huset, vilket betyder att det är först under det sjunde året efter en nybyggnation som man kan utnyttja bidraget.

Men det finns en mängd andra förbehåll som måste uppfyllas för att kunna få dessa bidrag.

Allt går att läsa och beräkna på Skatteverkets hemsida om någon undrar.

Magnus Lo, Ringshult

Annons
Annons
Annons
Annons