Annons

Insändare: ”Vart tar alla våra skattepengar vägen?”

Insändare • Publicerad 16 mars 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Marie S. Hansson menar att fördelningen av skattepengar behöver ses över.

”Våra vägar är fulla med ”potthål” och järnvägar rasar samman på grund av ett sedan många år dåligt underhåll”, skriver Marie S. Hansson. Bilden: Arkivbild på ett så kallat potthål.
”Våra vägar är fulla med ”potthål” och järnvägar rasar samman på grund av ett sedan många år dåligt underhåll”, skriver Marie S. Hansson. Bilden: Arkivbild på ett så kallat potthål.Foto: Johan Nilsson/TT

Vart tar alla våra skattepengar till regionen vägen?

Annons

Är det hyrpersonal, som äter upp pengarna, eller alltför mycket administration? Eller kanske båda delar och även någon annan orsak såsom avgångsvederlag då högre tjänstemän slutar, alltför kortsiktiga planer, etcetera?

Likadant verkar det se ut inom vissa andra offentliga verksamheter. Skolor, förskolor och all omsorg går på knäna och pengarna räcker inte till. De styrande hittar på ”nya arbetsmetoder”, för att komma i ekonomisk balans. Men i själva verket är det inga revolutionerande förändringar – ungefär samma sätt att arbeta, men man namnger det med något annat.

”Nu gäller det att ta tag i problemen och stärka förtroendet för politiken.”

Våra vägar är fulla med ”potthål” och järnvägar rasar samman på grund av ett sedan många år dåligt underhåll. Eftersom järnvägarna är så dåliga blir det ett högre tryck på vägnätet, men vart har skattepengarna gått? Allt kan inte skyllas på väderfenomen.

Fastigheter har heller inte underhållits, trots att viss del av hyran ska gå till just detta. I stället säljs fastigheterna för nu att gömma dessa misslyckanden.

Ja, jag tror inte att felen ligger hos den baspersonal, som arbetar inom de olika verksamheterna. Det måste väl ändå vara beslutsfattarna, som inte har skött planeringen särskilt bra. Och då menar jag politiker och tjänstemän, som är anställda av oss – folket. Litar den ene på den andre alltför mycket?

Det här är inte något nytt – det är fel som har begåtts under många år. Nu gäller det att ta tag i problemen och stärka förtroendet för politiken.

Framför allt behöver fördelningen av våra skattepengar ses över.

Marie S. Hansson

Annons
Annons
Annons
Annons